Hlavní obsah

Ve Venezuele nechodí do školy víc než polovina žáků a učitelů

– Caracas

Ve Venezuele, která se potýká s ekonomickou, politickou a humanitární krizí, nekolabuje pouze hospodářství, energetická síť či zdravotnictví, ale i školství. Asi 70 procent učitelů, žáků a studentů nechodí pravidelně do školy, protože tam neteče voda, nesvítí světlo a nefunguje veřejná doprava. Uvedla to šéfka parlamentní komise pro vzdělávání Bolivia Suárezová.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Děti ve Venezuele nechodí do školy, protože tam neteče voda, nesvítí světlo a nefunguje veřejná doprava.

Článek

„Situace je alarmující, protože se nepřipravujeme na budoucnost. V zemi, kde chybí vzdělávání, není rozvoj, nebude pokrok,“ uvedla Suárezová podle opozičního serveru La Patilla. Dodala, že jediným řešením je konec vlády autoritářského prezidenta Nicoláse Madura.

„Proto musíme vytrvat v ulicích, chodit po celé zemi demonstrovat, dokud vláda nepadne,“ uvedla a vyzvala k účasti na další protivládní demonstraci 1. května.

Venezuela, která má největší zásoby ropy na světě, se už několik let potýká s hlubokou ekonomickou krizí. Opozice i řada expertů z ní viní socialistickou hospodářskou politiku Madurovy vlády, ta ale vinu odmítá a tvrdí, že za krizí stojí „špinavá válka imperialistických“ USA.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Nicolás Maduro nechal uzavřít hranici mezi Venezuelou a Brazílií.

Přes tři miliony Venezuelanů už za poslední roky utekly do zahraničí kvůli autoritářské vládě, ale hlavně kvůli nedostatku potravin a léků. Letos se zintenzivnily ve Venezuele také několikadenní výpadky elektřiny, kvůli nimž neteče ani voda a kvůli nimž zemřelo i několik pacientů v nemocnicích.

Podle opozice vláda dlouhodobě zanedbávala údržbu energetické infrastruktury a peníze na investice do ní zpronevěřila. Madurova vláda označuje výpadky za sabotáž řízenou z USA a Kolumbie.

Přes tři roky trvá ve Venezuele i krize politická. Po vítězství opozice v parlamentních volbách koncem roku 2015 totiž Madurova vláda začala s pomocí ústavního soudu blokovat práci poslanců a posléze si ustavila vlastní zákonodárný sbor.

Reklama

Výběr článků

Načítám