Hlavní obsah

Americký soud vrátil obraz ukradený nacisty potomkům vlastníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dědicové francouzského židovského sběratele Adolpha Schlosse dostali od amerických úřadů zpět obraz ukradený za druhé světové války nacisty, napsala agentura AP. Obraz holandského malíře Salomona Konincka Učenec ostřící brk z roku 1639 převzali v New Yorku Schlossovi potomci z rozhodnutí amerického soudce Geoffreyho Bermana.

Foto: Profimedia.cz

Dědicové francouzského židovského sběratele Adolpha Schlosse dostali zpět obraz nazvaný Učenec ostřící brk ukradený nacisty.

Článek

Židovský obchodník Schloss, který přišel do Paříže v roce 1873, shromáždil sbírku o 333 obrazech. Po obsazení Francie ji nacisté zabavili. Po válce byla vrácena dědicům jen část děl, další se rozptýlily po světě.

Obraz muže ostřícího nožem husí brk byl za války převezen do soukromé sbírky Adolfa Hitlera v Mnichově. Před dvěma lety se objevil v aukci jistého chilského obchodníka v New Yorku. Dílo zabavili agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a k předání potomkům původního vlastníka bylo uvolněno rozhodnutím soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám