Hlavní obsah

Buď něco uděláte s migranty, nebo zavřu hranice, pohrozil Trump Mexiku

– Washington

Pokud Mexiko okamžitě nezastaví tok běženců bez dokladů do Spojených států, příští týden USA uzavřou svou jižní hranici, případně její značnou část. Na Twitteru to v pátek napsal americký prezident Donald Trump, který Mexiko obvinil z toho, že na migračním problému finančně velmi vydělává.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Článek

„Pokud Mexiko okamžitě nezastaví veškerou nelegální migraci mířící do Spojených států přes jižní hranici, tak tu hranici, nebo značnou část hranice, příští týden zavřu,“ napsal Trump.

V sérii tweetů americký prezident uvedl, že kvůli demokratům mají USA vůbec ty nejslabší imigrační zákony na světě a Mexiko naopak ty nejsilnější, takže Kongres musí zákony zpřísnit. Podle Trumpa může Mexiko snadno migranty bez dokladů zastavit, místo toho ale raději od Američanů kasíruje peníze a mluví. Uzavření hranice prý bude dobrým krokem, neboť Spojené státy na Mexičanech jen tratí. V této souvislosti Mexiku vyčetl i pašování drog do USA.

Trump varoval Mexiko po čtvrtečním prohlášení mexické ministryně vnitra Olgy Sánchezové, která upozornila, že v Hondurasu se formuje nová obří karavana migrantů čítající asi 20 tisíc lidí. Migranti plánují společně projít přes Mexiko do USA.

Karavany prezident označuje za bezpečnostní hrozbu a kritizuje Mexiko a další středoamerické vlády, že nedokážou běžence zastavit. Na hranici s Mexikem nechal Trump poslat vojáky a 15. února dekretem vyhlásil stav nouze.

Tímto krokem chce obejít Kongres a získat přístup ke krizovým fondům, aby mohl na americko-mexickém pomezí postavit hraniční zeď, což je jeden z jeho ústředních předvolebních slibů.

Reklama

Výběr článků

Načítám