Hlavní obsah

Zkorumpovaný systém přijímaček na americké univerzity: Slavné herečky platily miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úplatky, platby za správné odpovědi v rámci přijímacích testů či čachry s přidělováním sportovních stipendií bez ohledu na sportovní výsledky. Americká policie vyšetřuje rozsáhlý systém podvodů, který fungoval při přijímacích zkouškách na elitní vysoké školy, například Yaleovu univerzitu, Stanfordovu univerzitu nebo Georgetownskou univerzitu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Herečka Felicity Huffmanová a návrhář Mossimo Giannulli byli propuštěni na kauciVideo: Reuters

 
Článek

Mezi obviněnými figurují prominentní rodiče, nechybějí ani osobnosti ze showbyznysu či ředitelé známých společností, píše deník Bild.

Mezi obžalovanými jsou například herečky Felicity Huffmanová, známá ze seriálu Zoufalé manželky, či Lori Loughlinová, kterou proslavil sitkom Plný dům. Obě byly zadrženy a obviněny, z vazby se dostaly až po zaplacení kauce.

Z obžaloby vyplývá, že Huffmanová zaplatila „charitativní příspěvek“ ve výši 15 tisíc dolarů (asi 350 tisíc korun), aby zajistila přijetí na školu své nejstarší dceři Grace (18). Loughlinová za přijetí svých dvou dcer na univerzitu pak 500 tisíc dolarů (11,5 milionu korun).

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Herečka Lori Loughlinová (vlevo) a Felicity Huffmanová jou obviněny z podvodu a úplatků

Katalog bohatství a výsad

List Washington Post informoval s odkazem na policii, že případy sahají až do roku 2011. Podle televize NBC je vyšetřováno minimálně 50 lidí. „Tito rodiče jsou katalogem bohatství a výsad," řekl americký advokát Andrew Lelling.

Federální prokuratura v Bostonu obvinila Williama "Ricka" Singera, že údajný systém provozoval přes svou společnost Edge College & Career Network. K obvinění se přiznal, a to včetně vydírání, praní špinavých peněz a bránění spravedlnosti. Muži hrozí až 65 let vězení a pokuty přesahující milion dolarů. Souzen bude v červnu.

Dokumenty uvádějí dva typy údajných podvodů. Falšování přijímacích testů uchazečů a vytváření falešných podkladů pro získání sportovních stipendií. Někteří rodiče využili obě varianty. Rodiče firmě Edge platili částky od několika tisíc až po 6,5 milionu dolarů, celkem si Singer v letech 2011 až 2018 přišel na 25 milionů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám