Hlavní obsah

Dvě desítky mrtvých, zničené domy. V Alabamě udeřilo silné tornádo

Aktualizováno

Úder tornáda v americkém státě Alabama si v neděli vyžádal nejméně 23 obětí včetně dítěte a „mnoho, mnoho” zraněných, z toho několik vážně. Aktualizovanou bilanci oznámil šerif nejhůře postiženého okresu Lee Jay Jones. Počet mrtvých podle něj nejspíš ještě poroste, protože někteří lidé jsou stále pohřešováni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky tornáda v AlabaměVideo: Reuters

 
Článek

Největší spoušť po tornádu zůstala v obci Beauregard, která leží sto kilometrů východě od metropole státu Montgomery. Tornádo se prohnalo podél hlavní ulice, uvedla televize Fox News. Podle šerifa za sebou nechala pruh zdevastované země v délce několika kilometrů a o šířce až 800 metrů.

Foto: Social Media, Reuters

Následky tornáda v městě Beauregard v Alabamě

Jednou z 23 obětí je osmiletá dívka. Počet zraněných zatím upřesněn nebyl, ale šerif řekl, že někteří převezení utrpěli „velmi vážná zranění”.

Rita Smithová z úřadu pro krizový management v okrese Lee řekla agentuře AP, že mimo Beauregard nejsou žádní mrtví.

Pruh zničené země

Tornádo ničilo domy včetně těch obytných. Škody označil Jones v rozhovoru s tiskem za „katastrofální”. „Nemohu si vybavit, že by za více než posledních padesát let nastala taková situace s tolika ztrátami na životě,” řekl šerif stanici CBS.

Pátrání záchranáři po setmění přerušili, neboť vzhledem k množství sutin je to nebezpečné. Pokračovat v něm budou za rozbřesku. V Alabamě je oproti střední Evropě o sedm hodin méně.

Záběry z Alabamy ukazují poškozené nebo zcela zničené rodinné nebo mobilní domy a popadané stromy, na mnoha místech nefunguje elektřina. Na místě zasahují desítky záchranářů, pomáhají jim drony osazené termokamerou a speciálně cvičení psi.

Nedělní varování před tornádem v okresech Lee a Russell

Televize CNN uvedla, že tornáda pustošila nejen Alabamu, ale také sousední Georgii. Z tamního městečka Talbotton, ležícího v zemědělské oblasti, je pravděpodobně po úderu tornáda hlášeno několik lehce zraněných a poškozené domy. Televize odvysílala záběry budov se strženými střechami, převrácených aut a všudypřítomných trosek. Tornádo je hlášeno také z města Cairo.

Varování před silnými rotujícími větrnými víry platí také pro další části Alabamy, Floridu a Jižní Karolínu, neboť přes jihovýchod USA přechází silný bouřkový systém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám