Hlavní obsah

Kanadského premiéra ohrožuje sporná snaha zabránit procesu s velkou firmou

Ottawa

Kanadský premiér Justin Trudeau odmítl požadavek opozice, aby rezignoval, protože se se svými spolupracovníky snažil neadekvátně ovlivnit vyšetřování korupce ve prospěch firmy SNC-Lavalin. Bývalá ministryně spravedlnosti Jody Wilsonová-Raybouldová ve středu členům parlamentního výboru pro spravedlnost řekla, že čelila tlaku, aby stavební firma kvůli podezření z úplatkářství neskončila před soudem.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Kanadský premiér Justin Trudeau

Článek

Skandál se týká strojírenské a stavební společnosti SNC-Lavalin Group Inc., kterou úřady vyšetřovaly kvůli podezření z úplatků při získávání zakázek v Libyi.

Exministryně poslancům během čtyřhodinového slyšení řekla, že ona a její kolegové čelili loni od září do prosince silnému tlaku, aby SNC-Lavalin zaplatil velkou pokutu místo toho, aby skončil před soudem. Vypověděla, že s ní o případu hovořil i premiér, jenž ji měl prosit, aby s věcí pomohla. „Tento tlak nebo politické vměšování s cílem zasáhnout nebyly adekvátní,“ řekla.

Premiér Trudeau údajně na bývalou ministryni tlačil i hrozbou, že pokud se firma dostane před soud, přesune své ústředí z Montrealu do Londýna a řada lidí přijde o práci. SNC-Lavalin Group zaměstnává celosvětově více než 50 000 lidí, z toho 9000 v Kanadě.

Trudeau obvinění odmítá

„Trvám na tom, že jsme se já i mí spolupracovníci od začátku chovali adekvátně a profesionálně. Naprosto nesouhlasím s tím, jak události popsala (Wilsonová-Raybouldová),“ řekl Trudeau na tiskové konferenci.

Současně odmítl požadavek předsedy opozičních konzervativců Andrewa Scheera, aby rezignoval. „S čistým svědomím už nemůže tuto zemi vést,“ řekl novinářům Scheer. Kvůli kauze už odešel soukromý tajemník Trudeaua Gerald Butts.

V Kanadě se letos v říjnu budou konat parlamentní volby. Podle stanice BBC průzkumy naznačují, že skandál by mohl liberálům premiéra Trudeaua v hlasování uškodit.

Reklama

Výběr článků

Načítám