Hlavní obsah

Trumpa nepřekvapilo, že ho zažalovaly demokraty vedené státy

– Washington

Americký prezident Donald Trump uvedl v úterý na Twitteru, že ho nepřekvapilo, když jej 16 států zažalovalo kvůli tomu, že vyhlásil stav nouze, aby uvolnil peníze na stavbu zdi na hranici s Mexikem. Přesně takový postup podle svých slov čekal od demokratů a radikální levice.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Jak jsem předpokládal, 16 států vedených většinou demokraty hájícími otevřenou hranici a radikální levicí podalo žalobu, a samozřejmě u devátého (federálního) soudu,” napsal na Twitteru Trump.

Připomněl tak, že rozhodovat bude devátý federální soud v Kalifornii, který už několik prezidentových dekretů zablokoval.

Trump se pustil také do Kalifornie, která jako první žalobu podala: „A vypadá to, že Kalifornie, stát, který vyplýtval miliardy dolarů za projekt vysokorychlostní železnice, který se vymkl kontrole a který nemá naději na dokončení, stojí v čele.“

Dodal, že projekt vysokorychlostní železnice za San Diega přes San Francisco do Sacramenta láme cenové rekordy a je stokrát nákladnější než podle prezidenta zoufale potřebná zeď.

Rozhodnutí Donalda Trumpa vyhlásit stav nouze, aby mohl dát na stavbu zdi osm miliard dolarů zažalovala Kalifornie spolu s dalšími 15 státy. Důvodem podle nich je, že prezidentovo nařízení porušuje dvě ustanovení ústavy - jedno vymezující legislativní postupy a druhé dávající Kongresu poslední slovo ve veřejných financích. Donald Trump podle žalobců „uvrhl zemi do své vlastní ústavní krize”.

V žalobě dále stojí, že ministerstvo vnitřní bezpečnosti porušilo zákon o ochraně životního prostředí, protože nenechalo vypracovat studii, jaký dopad by měla stavba zdi na přírodu v Kalifornii a v Novém Mexiku.

Foto: Reuters

Donald Trump při prohlídce návrhů zdí, které by mohly oddělit USA a Mexiko, vyjádřil mimo jiné přání na její obtížnou překonatelnost.

Podání žaloby v předstihu oznámil generální prokurátor Kalifornie Xavier Bercerra, který stejně jako většina zastupitelů nejlidnatějšího amerického státu patří k demokratické opozici. [celá zpráva] Bercerra podal podle agentury AP přinejmenším 45 žalob proti vládě.

Vedle Kalifornie žalobu podaly Colorado, Connecticut, Delaware, Havaj, Illinois, Maine, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, Nové Mexiko, New York Oregon a Virginie,v jejichž čele stojí demokraté, a také Maryland, kde je guvernérem republikán Larry Hogan. Někteří republikáni se obávají, že by si takto mohl v budoucnu obcházet Kongres i nějaký demokratický prezident.

Kongres nemůže podle ústavy prezidentovo rozhodnutí zrušit, ale může hlasováním rozhodnout o ukončení stavu nouze končí. Takové rozhodnutí může prezident vetovat, ale Kongres může veto přehlasovat dvoutřetinovou většinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám