Hlavní obsah

Trump dá na stavbu zdi osm miliard dolarů, vyhlásí kvůli tomu stav nouze

Washington

Americký prezident Donald Trump chce dát na stavbu zdi na hranici s Mexikem osm miliard dolarů a k tomu potřebuje vyhlásit stav nouze. Uvedla to v pátek americká média s odvoláním na zdroje z prezidentské kanceláře. Trump není spokojen, že Kongres vyčlenil v rozpočtu na zeď pouze 1,4 miliardy dolarů místo jím požadovaných 5,6 miliardy.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Donald Trump

Článek

Trump vyhlásí stav nouze v 10 hodin místního času (16:00 SEČ) a řekne, že na posílení ochrany jižní hranice USA hodlá vynaložit osm miliard dolarů (183 miliardy korun, uvedla americká média.

Trump oznámil plán navzdory tomu, že většina Američanů s tím nesouhlasí, proti bylo v různých průzkumech podle Polling Report 65 procent Američanů a pro jen 32. Proti vyhlášení výjimečného stavu kvůli zdi je více Američanů než proti samotné stavbě bariér na hranici s Mexikem. Trumpovi tak může opět klesnout podpora. Tu ztrácel už kvůli zablokování rozpočtu kvůli svému požadavku vyčlenit peníze na zeď, takže část federálních úřadů neměla 35 dnů peníze a výplatu nedostalo na 800 000 federálních zaměstnanců. Před Vánocemi, než zablokoval rozpočet, ještě schvalovalo jeho politiku 42,2 oslovených, ale na konci rozpočtové krize už jen 39,3. Nyní stoupla jeho podpora na 41,5 procenta.

Podle webu FiveThirtyEight.com zaměřeného na statistické průzkumy to ukazuje, že se Trump nedokáže z chyb poučit, což oslabuje jeho šance na znovuzvolení.

„Prezident Trump podepíše zákon schválený Kongresem, a jak už dříve oznámil, podnikne i další exekutivní akce včetně vyhlášení stavu nouze, aby zastavil bezpečnostní a humanitární krizi na hranicích,” oznámila prezidentská mluvčí Sarah Sandersová. ”Prezident tak plní svůj slib, že postaví zeď, ochrání hranici a zajistí bezpečnost našeho velkého národa,” oznámila Sandersová ještě před tím, než o rozpočtu hlasovali senátoři a pak i zastupitelé v dolní komoře Kongresu. [celá zpráva]

Před tím, že Trump vyhlásí stav nouze, varoval už ve čtvrtek republikánský předseda Senátu Mitch McConnell. Řekl to ještě před hlasováním o rozpočtovém kompromisu v Senátu. [celá zpráva]

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Na části hranic USA s Mexikem již nyní stojí plot. Jsme dělníci, hlásá nápis španělsky.

Stanice NBC zjistila další podrobnosti o Trumpových plánech. Částka peněz určená na zeď zahrnuje 1,375 miliardy z rozpočtu na stavbu plotu v Texasu, 600 miliónů půjde od ministerstva financí z propadlých peněz z drog, 2,5 miliardy z rozpočtu Pentagonu na boj s drogami a 3,5 miliardy se uvolní z rozpočtu ministerstva obrany na stavbu vojenských staveb při vyhlášení stavu nouze.

Pokud Trump vyhlásí stav nouze, bude čelit právním krokům. Pohrozila jimi i předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, která řekla: „Vyhodnotíme své možnosti. Je důležité říci, že i když prezident vyhlásí stav nouze, tak tu žádný stav nouze nepanuje. To, co se děje na hranicích, je pro nás humanitární výzva.“

Stav nouze není v USA neobvyklý

Pelosiová s předsedou demokratické menšiny v Senátu Chuckem Schumerem pak zveřejnili společné stanovisko: „Vyhlášení stavu nouze by bylo právně nepodloženým činem a ohromným zneužitím moci ze strany prezidenta a zoufalým pokusem odvést pozornost od faktu, že Trump porušil svůj slib, že zeď zaplatí Mexiko.“

Krok se nelíbí ani republikánskému senátorovi Johnu Cornynovi: „Myslím si, že je to nebezpečný krok.“ Varoval, že je to precedens a že Trump bude čelit soudu a nemusí svůj slib splnit.

Vyhlášení stavu nouze není v americké politické praxi žádnou výjimkou. Prezident Bill Clinton ho vyhlásil sedmnáctkrát, George Bush mladší třináctkrát a Barack Obama dvanáctkrát. Od roku 1978 bylo v USA vyhlášeno 58 stavů nouze, z nichž 31 zůstává v platnosti, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám