Hlavní obsah

Demokratka Warrenová chce v Bílém domě nahradit Trumpa

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká senátorka Elizabeth Warrenová podle očekávání v sobotu formálně oznámila, že se bude ucházet o nominaci Demokratické strany v prezidentských volbách, jež proběhnou v roce 2020. Informoval o tom server deníku New York Times. Očekává se, že republikáni nominují stávajícího prezidenta Donalda Trumpa.

Foto: Matthew Putney, ČTK/AP

Elizabeth Warrenová je senátorka Demokratické strany za stát Massachusetts.

Článek

Warrenová je senátorkou Demokratické strany zvolenou za stát Massachusetts. Kandidaturu proto oznámila na mítinku v tamním městě Lawrence. Následně bude pokračovat v mítincích ve státech New Hampshire a Iowa, jež jsou tradičně prvními státy amerických prezidentských primárek, v nichž obě strany vybírají svého prezidentského kandidáta.

Warrenová na konci ledna přišla s návrhem na „daň z bohatství“, jež by se týkala lidí, kteří vlastní více než 50 milionů dolarů v aktivech. Jak upozornil server FiveThirtyEight.com, s návrhem alespoň do nějaké míry souhlasí 61 procent Američanů.

Při své poslední senátní kampani dokázala oslovit specifické voliče. „Mají mnoho společného. Pocházejí z malých měst v západním Massachusetts. Až na pár výjimek mají nižší příjmy, než je celostátní průměr. Většina těchto měst má podprůměrný podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí,“ podotkl analytik FiveThirtyEight Nathaniel Rakich s tím, že si v těchto okrscích prezident Trump vedl výrazně lépe než předchozí republikánský kandidát Mitt Romney.

„Schopnost Warrenové v těchto okrscích srovnat či dokonce překonat výsledky prezidenta Obamy v roce 2012 naznačuje, že by mohla být tím pravým kandidátem, který dokáže oslovit voliče, kteří volili Obamu a pak Trumpa, aby se vrátili k demokratům,“ dodal.

Prvního února vyplnil oficiální přihlášku do voleb také demokratický senátor za New Jersey Cory Booker.

Reklama

Výběr článků

Načítám