Hlavní obsah

Amerika mrzne. Lidé umírají a zlepšení je v nedohlednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Přinejmenším 13 obětí už si vyžádaly extrémní mrazy, které zasáhly střed Ameriky. Podle meteorologů teploty zůstanou hluboko pod bodem mrazu. Na řadě míst se nadále potýkají s komplikacemi v dopravě či s problémy s dodávkami elektrické energie, informovala americká média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rekordní mrazy svírají USA, v Chicagu klesla pocitová teplota na minus 47 stupňů CelsiaVideo: Reuters

 
Článek

Také v noci na čtvrtek naměřili na mnoha místech teploty kolem minus 40 stupňů Celsia. Například ve městě Ponsford v Minnesotě byla pocitová teplota, při jejímž výpočtu se zohledňuje například i rychlost větru či vlhkost vzduchu, minus 55 stupňů. V Chicagu by mělo být ve čtvrtek opět chladněji než v Antarktidě.

Foto: Jacqueline Larma, ČTK/AP

Spojené státy sevřely tuhé mrazy

Ve státech Wisconsin, Michigan a Illinois dál platí stav nouze. I když se oteplí, oddechnout si podle meteorologů budou moci obyvatelé nejvíce postižených států  až v neděli, kdy by se mohlo oteplit až o 20 stupňů.

V řadě okresů zůstaly i ve čtvrtek uzavřené školy. Americká pošta oznámila, že nebude vzhledem k tuhým mrazům doručovat zásilky v Iowě, Minnesotě a částech Wisconsinu.

Mráz zasáhl i východní pobřeží USA. V noci na čtvrtek tak meteorologové naměřili minus 21 stupňů Celsia v Bostonu a minus 16 stupňů na Long Islandu. Ve Washingtonu rtuť teploměru klesla na minus 12 stupňů. Na západě státu New York navíc napadlo až půl metru sněhu.

Mrazivé podmínky jsou důsledkem rozštěpení a posunu rotující masy chladného vzduchu známé jako polární vortex. Za běžných okolností rotuje ve stratosféře nad severním pólem. Toto proudění ale bylo narušeno a nyní se posouvá na jih nad Spojené státy. Meteorologové tuto skutečnost připisují náhlému oteplení nad severním pólem, které minulý měsíc způsobil příliv horkého vzduchu z Maroka. Horký vzduch polární vortex rozštěpil a způsobil jeho posun na jih.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám