Hlavní obsah

Pentagon chce posílit protiraketovou obranou senzory v kosmu

Washington

Spojené státy ve čtvrtek zveřejnily novou strategii protiraketové obrany. Její součástí je nutnost zkoumání nových technologií, aby mohly být detekovány a zlikvidovány přilétající rakety. Jednou z možností je vytvořit pás senzorů a zařízení k likvidaci raket na oběžné dráze Země.

Foto: U.S. Department of Defense, Missile Defense Agency/Handout, Reuters

Americký protiraketový systém THAAD

Článek

„Náš cíl je jednoduchý: odhalit a zneškodnit (útočící rakety)," řekl Trump v sídle ministerstva obrany. Mimo jiné pak zdůraznil svou "stoprocentní podporu" Severoatlantické aliance, podle něj je ale důležité, aby alianční země dostály svým finančním závazkům.

O zprávě už s předstihem informovala stanice BBC. Jeden z amerických představitelů obeznámený s textem, jí sdělil, že podle zprávy představuje vesmír klíč k protiraketové obraně.

„Ve vesmíru umístěná vrstva cenzorů je něco, po čem se díváme, že by mohlo pomoci při včasném varovaní a sledování i likvidaci raket, které byly odpáleny.

Foto: Us Marines, Reuters

Letoun F-35B

Dodal však, že ozbrojené síly, zatím jenom zkoumají, zda by takový systém mohl fungovat, ale ještě se o něm nerozhodlo.

Ke zneškodnění střel by měly být použity rentgenové paprsky, lasery umístěné ve vesmíru a případně i střely na oběžné dráze, uvedl server defenceone.

Zprávu už dostal americký prezident Donald Trump, který loni rozhodl o zřízení šesté složky amerických ozbrojených sil - kosmických sil, jež zajistit americkou dominanci ve vesmíru.

Nová zpráva také reflektuje, že hrozbou už nejsou jen balistické rakety, ale také střely s plochou dráhou letu a zejména hypersonické střely vyvíjené v Číně a v Rusku.

Prioritou však zůstává likvidace mezikontinentálních balistických raket. Zpráva posuzuje i výhody použití nových střel systému Aegis SM3 IIA proti mezikontinentálním raketám. V této roli by se měly testovat v roce 2020. Nyní jsou určeny pro likvidaci střel středního doletu.

Foto: Raytheon

Verze rakety Raytheon Standard Missile SM-3, verze Block 2A je vpravo

K ničení mezikontinentálních balistických raket hned po startu by mohly být použity i letouny F-35 nebo drony vybavené energetickými zbraněmi.

Zpráva je zveřejněna několik měsíců poté, co expertní komise varovala Donalda Trumpa, že náskok Spojených států v nadvládě ve vesmíru je výrazně oslaben. Komise tehdy doporučila, aby se USA věnovaly řešení naléhavých výzev, aby se vyhnuly „trvalému oslabení národní bezpečnosti“.

Na světlo se dostává krátce poté, co USA oznámily plány rozšířit protiraketový deštník na Aljašce, tvoření 44 antiraketami systému GBI na Aljašce. Dalšími systémy jsou THAAD, určený k ničení hlavic krátce po návratu do atmosféry, už výše zmiňovaný systém Aegis a Patriot PAC 3 pro likvidaci hlavic před dopadem.

Reklama

Výběr článků

Načítám