Hlavní obsah

Trump jednal s demokraty jen 14 minut, odmítli zeď. Bye, bye, ukončil schůzku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Jednání o odblokování rozpočtu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a vedením opozičních demokratů ve středu selhala po necelé čtvrthodině. Trump ze schůzky odešel, když mu demokraté řekli, že nesouhlasí s uvolněním 5,7 miliardy dolarů na bariéry na hranici s Mexikem. Uvedla to stanice BBC.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Demokraté Chuck Schumer a Nancy Pelosiová

Článek

Kvůli tomu, že Trump trvá na uvolnění 5,7 miliardy dolarů na stavbu hraniční bariéry a demokraté to odmítají, už devatenáct dnů nepracují někteří vládní a federální zaměstnanci, nebo pracují zadarmo. Nefungují kvůli tomu i některé federální instituce, jako jsou muzea a národní parky. V pátek se ocitne na 800 000 federálních zaměstnanců bez výplaty.

S Trumpem se proto sešli v Bílém domě předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a šéf demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer. Trump se Pelosiové zeptal, zda by poskytla peníze na zeď. To ona odmítla. Schůzka proto skončila po 14 minutách.

Trump pak na Twitteru uvedl: „Právě jsem měl schůzku s Chuckem a Nancy. Naprostá ztráta času. Ptal jsem se, co se stane během třiceti dnů, když rychle všechno otevřu, zda schválí ochranu hranic, která zahrnuje zeď nebo ocelovou bariéru. Nancy řekla ne. Já jsem řekl bye, bye, nic jiného nefunguje.“

Schumer tuto rychlou výměnu názorů potvrdil: „Zeptal se předsedkyně Pelosiové - budete souhlasit s mou zdí? Ona řekla ne. A on se zvedl a řekl - pak nemáme o čem jednat - a odešel - zase jsme viděli výbuch zlosti.“

Schumer se opakovaně Trumpa ptal: „Používáte lidi jako páku. Proč nechcete odblokovat vládu a přestat ubližovat lidem?“

Podle představitele Bílého domu na to Trump odpověděl: „Zkouším udělat správnou věc pro zemi. To není o politice.“

Foto: Carlos Barria, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

 Spor o bouchnutí do stolu

Schummer také řekl, že Trump bouchl do stolu, ale to popírá viceprezident Mike Pence: „Nepamatuju si, že by zvedl hlas nebo bouchl rukou.“

Vůdce republikánské menšiny ve sněmovně Kevin McCarthy označil chování demokratů za trapné. Trump a vedení republikánů tvrdí, že strana je jednotná a stojí za prezidentem, i když několik umírněných republikánských senátorů dalo najevo obavy. „Dál dávám najevo, že tu není dobrý důvod pro zablokování,“ řekla republikánka Lisa Murkowskiová a dodala, že na to doplácejí jak federální zaměstnanci, tak malí podnikatelé pracující pro federální úřady a vládu.

Trump trvá na penězích na zeď 

Trump o zdi hovořil již v úterý večer ve svém vůbec prvním projevu z Oválné pracovny Bílého domu ve své kariéře, kdy zdůrazňoval hrozbu ze strany migrantů a hájil nutnost stavby zdi, i když většina ilegálních imigrantů nepřichází přes hranici, ale nevrací se domů poté, co jim vyprší pracovní povolení [celá zpráva].

Průzkum ukázal, že 51 procent Američanů ze stávající situace viní Trumpa, ale 77 procent voličů republikánů stojí za prezidentovými požadavky.

Reklama

Výběr článků

Načítám