Hlavní obsah

Trump navrhl na ministra spravedlnosti Barra, který funkci vykonával už za Bushe staršího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump v pátek oznámil, že chce, aby se novým ministrem spravedlnosti stal William Barr, který tuto funkci zastával v letech 1991-93 v administrativě nedávno zesnulého prezidenta George Bushe staršího. Současně navrhl, aby velvyslankyní USA při OSN byla Heather Nauertová. Oba musí schválit Senát, kde mají republikáni většinu.

Foto: ČTK/AP

William Barr na archivním snímku

Článek

Jedním z klíčových případů, na který bude Barr, pokud ho Senát do funkce schválí, dohlížet, je vyšetřování ruské role v prezidentských volbách v roce 2016.

Objasňování ruské kauzy vede zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který se nyní soustředí na Trumpův bývalý volební štáb. Trump Muellerovu práci tvrdě kritizuje a vyšetřování označuje za hon na čarodějnice. Barr ho může odvolat.

Dosavadní ministr spravedlnosti Jeff Sessions, který před měsícem na Trumpovu žádost odstoupil, se dohledu nad kauzou kvůli možnému střetu zájmů vzdal. Dohled měl proto na starosti Sessionsův náměstek Rod Rosenstein. Po Sessionsově odchodu ministerstvo dočasně vede Matthew Whitaker.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Mluvčí ministerstva zahraničí USA Heather Nauertová

Barr v minulosti Trumpa podpořil v jeho rozhodnutí odvolat ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho. Pokud jde o ruské vyšetřování pod vedením Muellera, zůstává ve svých názorech neutrální, uvedla televize ABC News.

Nauertová, který působí jako mluvčí ministerstva zahraničí, na velvyslaneckém postu nahradí Nikki Haleyovou. Ta tento post vede od loňského ledna, ale v říjnu bez upřesnění oznámila, že ke konci letošního roku funkci opustí.

Reklama

Výběr článků

Načítám