Hlavní obsah

Vojáci na hranicích s Mexikem nebudou mít střelné zbraně, jen obušky

Washington

Bílý dům dal ministru obrany Jamesi Mattisovi nové pravomoci, které mu umožní nasadit armádu k ochraně celníků a pohraničníků na hranici s Mexikem. Podle ministra však vojáci nebudou mít střelné zbraně, i když nově mají právo je použít, uvedly stanice BBC, NBC a list The Washington Post.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Američtí vojáci natahují žiletkový drát v Laredu na hranici s Mexikem v Texasu.

Článek

O nové pravomoci od Bílého domu se zmínil James Mattis ve středu. [celá zpráva] Vojáci k ochraně pohraničních hlídek, bude-li to zapotřebí, mohou použít i střelné zbraně. Podle ministra to však v praxi nebude tak horké.

„Nebudou mít v rukou zbraně, není v tom ozbrojený prvek,“ řekl Mattis k nasazení 5800 vojáků na hranici s Mexikem kvůli tisícovkám migrantů ze Střední Ameriky. Tři tisíce migrantů už dorazily do Tijuany.

Mattis dodal, že ministerstvo pro vnitřní bezpečnost ani nepožadovalo, aby vojáci mohli použít smrtící zbraně: „Klid, neobávejte se toho.“

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Skupina migrantů ze Střední Ameriky dorazila do Tijuany na hranicích mezi Mexikem a USA

Uvedl, že vojáci budou mít obušky a štíty, s nimiž už cvičí. Podle ministra budou mít právo nakrátko zadržet migranty, ale „jen na minuty, a ani ne na hodiny“. Při nějaké potyčce je tedy budou moci chytit a předat pohraničníkům, které doprovázejí na hlídce.

„Jestliže někdo bije pohraničníka a my jsme v pozici, kdy s tím můžeme něco dělat, mohli bychom ho zastavit, chytit a předat ho pohraničníkovi, který by ho mohl zatknout,“ řekl Mattis.

Americký prezident Donald Trump příchod migrantů označil za invazi a vyslal vojáky na pomoc pohraničníkům. Více než polovina vojáků, 2800, je jich v Texasu.

Reklama

Výběr článků

Načítám