Hlavní obsah

Kvůli soudu s narkobaronem Prckem v New Yorku uzavřeli i Brooklynský most

– New York

Mimořádná bezpečnostní opatření provázejí v New Yorku začátek soudu s mexickým narkobaronem Joaquínem Guzmánem, zvaným El Chapo (Prcek). Nejenže nebyla zveřejněna jména porotců a utajena jsou i jména svědků, ale opět bude uzavřen při přepravě stíhaného Brooklynský most. Převážejí ho v obrněném voze, protože v Mexiku utekl už dvakrát z nejstřeženějších věznic.

Foto: Mike Segar, Reuters

Kolona, ve které zřejmě vezli narkobarona Joaquína Guzmána k soudu.

Článek

V soudní síni je posílena ostraha a budovu i její okolí prohledali psi vycvičení na hledání výbušnin. Aby se nemusel neustále Guzmán převážet, byla v soudní síni pro něj vybudována speciální cela, uvedl list The Independent. Uzavřeno je i celé okolí soudní budovy.

Guzmán, který stál v čele nejnebezpečnějšího mexického narkokartelu Sinaloa, je obviněn z propašování 200 000 kilogramů kokainu do USA, z vražd, únosů a mučení. Proces by měl trvat čtyři měsíce, písemné důkazy jsou na statisících stránek. K dispozici je i sto tisíc audionahrávek odposlechů.

Foto: /AP, ČTK

Mexické úřady vydaly Joaquína Guzmána do USA v lednu 2017.

Obhájce Eduardo Balarezo uvedl, že narkobaron se k žádnému z činu nemíní přiznat, nechce spolupracovat a dohodnout se s úřady. Míní snižovat svůj význam v kartelu a chce označit svědky za nevěrohodné. Guzmán, dopadený v Mexiku v roce 2016, byl letos v lednu vydán do USA, i když čelí deseti stíháním v Mexiku a také je obviněn v šesti amerických státech. Nesmí ale dostat trest smrti. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám