Hlavní obsah

Američtí policisté zastřelili černošského vyhazovače, který zneškodnil útočníka

Chicago

Ozbrojeného černošského strážce Jemela Robersona, který v baru na předměstí Chicaga zneškodnil střelce, zabila v neděli ráno po příjezdu na místo činu policie. Zřejmě si ho spletla s útočníkem, uvedla stanice BBC.

Foto: Mike Segar, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V neděli kolem čtvrté se v baru Manny´s Blue Robin začalo střílet. Ozbrojený příslušník ochranky Roberson neváhal a útočníka zneškodnil a zaklekl na něj, aby ho mohl předat policii. Dál na něj mířil svou zbraní.

Policie přijela na základě tísňového volání, které upozornilo na střelbu v baru, při které byli postřeleni čtyři lidí. Když zásahová jednotka dorazila na místo, jeden z policistů, který vešel do baru, zastřelil Robersona.

Zastřelený vyhazovač

„Člen ochranky, který někoho chytil a celou dobu na něm klečel, byl zastřelen,“ řekl svědek Adam Harris televizi Fox. „Jen čekal, až dorazí policie. Domnívám se, že když policie dorazila, myslela si, že je to jeden z těch mizerů, protože mířil na toho chlapíka (kterého zadržel), tak ho zastřelili,“ dodal svědek, „Každý křičel: to je ochranka, ale oni pokračovali ve své práci. Viděli černého chlapíka s pistolí, tak ho zabili.“

Velitel policie v Midlothianu Dan Delaney okolnosti zásahu pominul, jen uvedl, že příslušníci zasahovali na místě, kde bylo několik postřelených a jeden z policistů natrefil na člověka s pistolí a „byl zapleten do střelby“.

Protože zastřelení člena ochrany vyvolalo pobouření, byla povolána policejní inspekce, aby okolnosti případu prověřila. Potvrdila to její mluvčí a dodala, že zbylí čtyři postřelení včetně pachatele nejsou v ohrožení života.

Paradoxem je, že silně věřící Roberson, který zpíval v kostele a hrál košíkovou, se toužil stát policistou.

Černoši jsou častými oběťmi policejní střelby

Případ potvrdil, že americká policie sahá ke střelbě na černochy mnohem častěji než na jiné lidi. Potvrdila to data FBI z roku 2012. I když tvoří černoši jen 13 procent populace, představují 31 procent obětí střelby policistů. Ještě větší je tato disproporce v případě, kdy je zastřelen podezřelý, který neútočí. Mezi těmi je 39 procent černochů.

Podobně vyzněla analýza listu The Guardian, která se týkala lidí zabitých policí v roce 2015. I když menšiny tvoří 37,4 procenta americké populace, jejich podíl mezi zastřelenými činí 46,6 procenta a v případě zastřelených neozbrojených lidí dokonce 62,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám