Hlavní obsah

Senátorkou v Arizoně se stala demokratka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phoenix

Senátorské křeslo v americkém státě Arizona získala demokratka Kyrsten Sinemaová. O výsledku voleb ve státě, v němž nebylo dosud jako jednom z mála jasno, informovaly AP a CNN. Výsledek v Arizoně na tom, že budou mít republikáni v Senátu USA většinu 51 křesel, ovšem nic nemění. Demokraté mají 47 křesel.

Foto: Caitlin O'hara, Reuters

Nová demokratická senátorka za stát Arizona Kyrsten Sinemaová.

Článek

Republikánská kandidátka Martha McSallyová svou porážku již uznala a své soupeřce pogratulovala. Počet hlasů pro demokratku v závěru šestidenního sčítání narůstal.

Sinemaová se stal první senátorkou za Arizonu. Podle agentury Reuters dokazuje její vítězství mimo jiné to, že se z Arizony, někdejší bašty republikánů, stává takzvaný swing state, tedy stát, kde jsou síly mezi demokraty a republikány vyrovnané. V Arizoně byli 24 let senátory jen republikáni, od roku 1988 je Sinemaová první členkou Demokratické strany, která v Arizoně senátorské křeslo získala.

Demokratka Sinemaová i republikánka McSallyová byly členkami Sněmovny reprezentantů a obě se ucházely o křeslo po končícím republikánském senátorovi Jeffovi Flakeovi.

Volby do Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu se ve Spojených státech konaly 6. listopadu. Poté, co je jasno o výsledku v Arizoně, zbývá v případě Senátu určit vítěze již jen na Floridě, kde o senátorské křeslo bojují demokrat Bill Nelson a republikán Rick Scott. V Mississippi se navíc bude teprve 27. listopadu konat druhé kolo, které určí vítěze senátního klání. Kdo získá nově mandát, zatím není jasné ani v případě některých kongresmanů a guvernérů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám