Hlavní obsah

Trump naštval hořící Kalifornii kritikou správy lesů a ještě si při tom naběhl

Paříž/Sacramento

Americký prezident Donald Trump se v sobotu pustil do kritiky kalifornské lesní správy kvůli tragickým požárům. Pohrozil, že pokud se bude situace opakovat, příště už nedostane Kalifornie žádné peníze z federálního rozpočtu. Svou neomalenou kritikou pobouřil hasiče. Jejich šéf v televizi ABC upozornil, že většina kalifornských lesů je pod federální správou a ze zbytku má většina soukromé majitele.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kalifornii spalují ničivé požáryVideo: Reuters

 
Článek

Trump v pátek souhlasil s vyhlášením výjimečného stavu, jenž umožňuje poskytnout federální pomoc. Ta zahrnuje základní humanitární pomoc včetně potravin a také se využívá při zajištění evakuace.

Foto: Noah Berger, ČTK/AP

Požár na severu Kalifornie

Americký prezident však varoval, že příště už by to nemusel udělat. Z požárů obvinil lesní správu v Kalifornii. Aniž by vyjádřil lítost nad oběťmi či soustrast s pozůstalými, na Twitteru napsal: „Není žádný jiný důvod pro tyto rozsáhlé, smrtící a drahé lesní požáry v Kalifornii než špatný management lesů. Každý rok jsou poskytovány miliardy dolarů a je tolik ztracených životů, všechno kvůli velmi špatné správě lesů. Napravte to hned, jinak nebudou žádné federální peníze!“

Až v dalších tweetech Trump vyjádřil soustrast a vyzval obyvatele, aby uposlechli evakuačních nařízení. Jeho původní necitlivý komentář ale vyvolal mezi obyvateli Kalifornie rozhořčené reakce.

Pobouření hasiči

Kalifornští hasiči jsou výroky hlavy státu pobouřeni. „Nebezpečně mylné je prezidentovo tvrzení, že na vině katastrofických požárů je politika managementu kalifornských lesů,“ řekl předseda kalifornských profesionálních hasičů Brian K. Rice.

„Lesní požáry vznikají a šíří se nejen v zalesněných oblastech, ale i v zalidněných oblastech a na polích. Živí je vyschlá vegetace, silné větry, nízká vlhkost a geografické podmínky,“ dodal.

Foto: Reed Saxon, ČTK/AP

Spálený vrak Chevroletu Camaro před vypálenými domy v Malibu

Rice však hlavně upozornil na to, že pod kritizovanou kalifornskou lesní správou je ve skutečnosti jen menšina lesů. „Skoro 60 procent kalifornských lesů je pod federální správou a dvě třetiny dalších (ze zbylé rozlohy) jsou soukromé. Je to federální vláda, která se rozhodla vyvést majetek lesní zprávy, ne Kalifornie,“ vrátil Trumpovi úder šéf hasičů.

Zmínil také, že k požárům nelze přistupovat na základě politických preferencí. V Kalifornii vládnou demokraté, kteří jsou trnem v oku republikánskému prezidentovi. „Přírodní katastrofy nejsou ,červené‘ nebo ,modré‘ – ničí bez ohledu na partaje. Právě nyní rodiny truchlí, tisíce jich ztratily domovy a čtvrt milionu Američanů bylo nuceno prchnout. V těchto beznadějných časech bychom měli povzbudit prezidenta, aby ve slovech i činech nabídl pomoc, místo toho aby vyčítal a obviňoval,“ dodal Rice.

Reklama

Výběr článků

Načítám