Hlavní obsah

Amerika řeší, kdo může za bomby v poště politiků. Trump viní média, ta spílají jemu

Washington

Případ balíčků s trhavinou, které někdo rozesílá prominentním demokratickým politikům v USA, zaměstnává nejen vyšetřovatele, ale je i tématem řady komentářů, které řeší, kdo za to může. Zatímco americký prezident Donald Trump viní z nenávistné atmosféry média, ta podobně ukazují právě na šéfa Bílého domu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Další dva balíčky s bombou byly adresovány demokratce WatersovéVideo: Reuters

 
Článek

Trumpovy útoky na média mají své důsledky v reálném životě, napsala CNN v titulku na svém serveru.

„Trump nepřevzal ani trochu odpovědnosti nebo spoluúčasti za svou vlastní rétoriku. V den, kdy zahájil volební kampaň, vypustil ve vlastní zemi psy nenávisti. Od té doby štěkají a vrčí. Bylo prostě nevyhnutelné, že to povede k násilným činům,“ má jasno analytik CNN David Green.

Zpravodajská stanice CNN, která sama také dostala podezřelý balíček, s Trumpem vede dlouhodobou a otevřenou informační válku. Není však sama, kdo ukazuje směrem k šéfovi Bílého domu.

Foto: Gershon Peaks, Reuters

Auto tajných skužeb před domem bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy ve Washingtonu

Ve stejném duchu vyzněl také komentář listu The Washington Post. „Štvavá rétorika vedla k tomu, že se staly oběti jeho slov zároveň oběťmi (adresáty – pozn. red.) bomb,“ napsal list.

Bombový balíček neznámý pachatel poslal třeba manželům Clintonovým, tedy bývalému prezidentovi a jeho manželce, která se s Trumpem utkala v prezidentské volbě, či exprezidentovi Baracku Obamovi. Adresátem byli i miliardář George Soros, Obamův viceprezident Joe Biden nebo nově demokratická členka Sněmovny reprezentantů Maxine Watersová. Balíčky byly vesměs zachyceny dřív, než došly na místo určení.

Foto: Mike Segar, Reuters

Policejní vůz před domem Clintonových v Chappaqua ve státě New York

Na to, že bombové balíčky chodí lidem, které v minulosti kritizoval prezident Donald Trump, upozorňuje také britský Telegraph. Třeba u Watersové Trump zpochybňoval její intelekt.

Za kritizované novináře se postavila také americká asociace rozhlasového, televizního a internetového zpravodajství. Její šéf Dan Shalley upozornil, že Trump mění názory podle toho, jak se mu to hodí. Nejprve rozeštvává a chvíli nato vyzývá k jednotě.

Trump to vidí jinak

To šéf Bílého domu zastává jiný názor. Společnost podle něj rozdělují a za nenávistnou atmosféru mohou právě média, která ovlivňují atmosféru ve společnosti.

Jen pár hodin po doručení zásilek manželům Clintonovým a exprezidentovi Barackovi Obamovi se během předvolebního vystoupení v Mosinee v americkém státě Wisconsin do sdělovacích prostředků tvrdě obul.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

„Musí skončit nekonečné nepřátelství a neustálé negativní a často špatné útoky a příběhy,“ řekl Trump.

Sám podle svých slov nechce převzít odpovědnost za agresivní politické klima v zemi.

Šéf Bílého domu nejprve pokusy o útoky odsoudil. Nazval je „ohavnými skutky“ a vyzval k semknutosti. „Jakýkoliv případ politického násilí do Spojených států amerických nepatří,“ prohlásil.

O pár hodin později ovšem svůj tón změnil. Prosazoval zmírnění veřejné diskuse a vyzval média, aby „zakopala příkopy a spojila lidi“.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Rezidence George Sorose v Katonah ve státě New York. Tady našli bombu v poštovní schránce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám