Hlavní obsah

V USA zatkli čtyři rasisty kvůli loňským útokům v Charlottesville

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charlottesville

Americká policie v úterý zatkla čtveřici radikálních stoupenců nadřazenosti bělošské rasy, kteří se účastnili loňských násilností ve městě Charlottesville ve Virginii. Informovala o tom agentura Reuters. Podle policie jsou muži členy rasistického a antisemitského hnutí a patřili k nenásilnějším účastníkům střetů s odpůrci rasismu, při nichž zemřel jeden člověk a desítky utrpěly zranění.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Střety bělošských extremistů s odpůrci v Charlottesvillu

Článek

Čtveřice podle policie loni na východ USA zamířila z Kalifornie, kde se předtím již několikrát zapojila do „násilných aktů” během politických shromáždění. Členové hnutí podle vyšetřovatelů pravidelně trénovali bojové techniky a šířili nenávistnou ideologii.

Muži čelí několika obviněním a v případě usvědčení mohou podle prokurátora Thomase Cullena dostat až desetileté tresty vězení.

Loni v srpnu byli mezi několika stovkami zastánců bělošské nadřazenosti, kteří ve virgininském univerzitním městě protestovali proti chystanému odstranění sochy konfederačního generála Roberta Leeho. Když se jim do cesty postavila skupina odpůrců rasismu, začali na ně někteří útočit a jeden z neonacistů do nich najel autem. Jednu ženu zabil a dvě desítky lidí zranil. [celá zpráva]

Akce vyvolala celonárodní odsouzení rasismu a prezident Donald Trump se stal terčem kritiky za to, že přičítal vinu za násilnosti oběma stranám.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám