Hlavní obsah

V USA zatkli kvůli špionáži 27letého Číňana

V USA byl zatčen sedmadvacetiletý Číňan Ťi Čchao-čchün. Prokuratura tvrdí, že prováděl špionáž mezi americkými vědci a techniky. Muž přijel do Spojených států před pěti lety na studentské vízum, aby se vzdělával v oboru elektroinženýrství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ťi Čchao-čchün studoval v Chicagu a vysokoškolský diplom z elektroinženýrství získal v roce 2015. O rok později vstoupil do armády na základě programu MAVNI určeného vybraným imigrantům. Ti, kteří se do programu zapojili, měli nárok na rychlé vyřízení žádosti o občanství.

Úřady tvrdí, že Číňan pracoval pro nejmenovaného vysoce postaveného agenta. Snažil se získat informace o osmi lidech a zaměřoval se na inženýry a vědce čínského nebo tchajwanského původu, kteří měli být případně získáni pro práci pro Čínu. Měl se také zaměřit na jednoho inženýra, který pracoval u významného dodavatele leteckých motorů, uvedl Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

V roce 2016 byl program MAVNI, díky němuž se do americké armády dostalo kolem 11 tisíc imigrantů, pozastaven. Pentagon požádal o přísnější prověrku osob, které se v něm už nacházely. Někteří z lidí, jež vojsko dodatečně vyřadilo, se s armádou soudí.

Reklama

Výběr článků

Načítám