Hlavní obsah

To nejhorší teprve přijde, varují meteorologové povodněmi sužovaný východ USA

Washnigton
Aktualizováno

Severní Karolína čelí po bouři Florence mohutným povodním. Zaplavené je třeba město Fayetteville, odříznuté vysokou vodou je pak pobřežní město Wilmington. V Severní i Jižní Karolíně byly zničeny desítky tisíc domů. Meteorologové varují, že situace se může ještě zhoršit, protože dál prší a řeky se vylévají z břehů. V důsledku řádění živlů zemřelo 23 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Město Fayetteville je po hurikánu Florence pod vodou. To nejhorší podle meteorologů Severní a Jižní Karolínu ale teprve čekáVideo: Reuters

 
Článek

„To nejhorší teprve přijde,“ řekl meteorolog Zach Taylor, když hladiny řek v obou Karolínách dosáhly historických rekordů.

„Půda je tak nasáklá, že nemůže už absorbovat žádný další déšť a voda naneštěstí musí někam odtéci, řeky budou dneska a zítra dál stoupat,“ vysvětlil. Velké obavy podle agentury AP vzbuzuje poměrně hustá síť přehrad a vodních nádrží, jejichž hráze se mohou protrhnout. Ohroženo je téměř 1500 umělých vodních ploch, 185 z nich je ve zvlášť špatném stavu.

Foto: Jonathan Drake, Reuters

Zaplavený Leland v Severní Karolíně

Od čtvrtka napadlo v Severní Karolíně kolem metru vody. Během úterý má v obou Karolínách a ve Virginii napršet od pěti do 12, místy až 20 centimetrů vody. Jen v Severní Karolíně se do pomoci obyvatelům zatopených oblastí zapojilo 1000 specializovaných záchranářů, 36 vrtulníků a 200 lodí. Hlavní podporu poskytuje armáda, která na východ USA spěšně povolala 13 500 vojáků. Do pondělního rána místního času (poledne SELČ) bylo do bezpečí přepraveno 1600 ohrožených lidí a 300 zvířat.

Foto: Jason Miczek, Reuters

Povoděn ve městě Lumberton v Severní Karolíně

V celé oblasti bude ještě několik dní platit varování před bleskovými povodněmi, dlouhodobými záplavami i sesuvy půdy. Úřady v Severní Karolíně vyzvaly obyvatele, aby v tomto státě vůbec nevyráželi na cesty. Mnoho silnic a dálnic je neprůjezdných, přímořské město Wilmington je kvůli zaplaveným komunikacím odříznuté od okolí. Zásoby vody a potravin do města převážejí desítky speciálních vojenských automobilů.

Foto: Jonathan Drake, Reuters

Američan zachraňuje psy vyplašené stoupající vodou

Reklama

Výběr článků

Načítám