Hlavní obsah

Vítr v hurikánu Florence zeslábl, spadnout by ale měl až metr vody

Washington
Aktualizováno

Americké úřady nařídily kvůli hurikánu Florence, který se blíží k východnímu pobřeží USA, evakuaci 1,7 miliónu obyvatel Severní a Jižní Karolíny a Virginie. Hurikán sice zeslábl na bouři druhé kategorie, podle meteorologů ale vítr není to největší nebezpečí. Obávají se především množství vody, která má spadnout. Mělo by to být mezi 700 a 1150 milimetry. To pravděpodobně způsobí velké záplavy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry hurikánu Florence z družice NOAAVideo: Reuters

 
Článek

Hurikán se totiž nad pevninou bude pohybovat velmi pomalu, zhruba rychlostí chůze. Pršet tak bude na stále stejném místě možná i několik dní.

Bouře nyní podle Národního střediska pro hurikány (NHC) zeslábla ze třetího na druhý stupeň na Saffirově-Simpsonově stupnici, která rozeznává pět kategorií hurikánů. NHC přesto varuje, že se jedná o výjimečně nebezpečnou bouři, která může ohrozit lidské životy.

Stav pohotovosti byl vyhlášen ve státech Severní a Jižní Karolína, Georgie, Virginie, Maryland a Washington DC. Čtyři dálnice v Jižní Karolíně byly přeměněny na jednosměrné, aby se urychlila evakuace.

Hurikán dělí od pevniny východního pobřeží Spojených států přibližně 500 kilometrů. Nejhůře postiženy budou státy Severní a Jižní Karolína, kde by mohla bouře pustošit obydlené oblasti několik dní. Obyvatelé proto musejí počítat s dlouhodobými výpadky elektřiny a pitné vody.

Hurikán Florence na snímku z Mezinárodní vesmírné stanice

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám