Hlavní obsah

Bude velký. Největší, co jsme viděli, varoval před hurikánem Trump

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump varoval ve středu občany před ničivou sílou hurikánu Florence, který ve čtvrtek večer nebo v noci na pátek zasáhne východní pobřeží Spojených států. Tropická cyklóna zesílila na bouři čtvrté kategorie z pěti možných a může být hůř.

Foto: Repro/Windy.com

Hurikán Florence by měl pobřeží USA zasáhnout ve čtvrtek

Článek

Šéf Bílého domu vyzval občany, aby se pokud možno evakuovali a řídili se pokyny záchranných složek. „Jděte mu (hurikánu) z cesty. Nehrajte si s ním. Je velký, možná největší, jaký jsme kdy viděli. A (doprovází ho) obrovské množství srážek. Bouře přijde a zase odejde. Jsme připraveni. Chceme, aby byli všichni v bezpečí. Máme jídlo, zdravotní potřeby, všechno, co si dovedete představit,“ ujistil v nahrávce na Twitteru Američany šéf Bílého domu.

Živel by měl nejsilněji udeřit v Severní i Jižní Karolíně.

Florence se k atlantickému pobřeží USA blíží rychlostí kolem 28 kilometrů za hodinu a pevninu zasáhne podle meteorologů ve čtvrtek a v pátek. Rychlost větru v centru hurikánu se pohybuje kolem 215 kilometrů v hodině a v příštích dvou dnech se zvýší nejméně na 250 kilometrů, varují podle ČTK experti. To už je hranice páté, tedy nejvyšší kategorie. Úřady očekávají záplavy a výpadky proudu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Předpokládaná trasa hurikánu Florence

„Hurikán Florence se rychle blíží. Bude tu během následujících 48 hodin a říkají, že je největší, jaký kdy viděli přicházet do téhle země. Zvládneme to. Jsme připraveni a máme myslím nejlepší lidi,“ řekl Trump.

Obchody na pobřeží amerických států Severní a Jižní Karolína jsou prázdné a místním čerpacím stanicím v důsledku horečných nákupů spěšně odjíždějících obyvatel došlo palivo.

BEZ KOMENTÁŘE: Přípravy na příchod hurikánu FlorenceVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám