Hlavní obsah

Útoky na americké diplomaty na Kubě má na svědomí Rusko, tvrdí televize NBC

Aktualizováno

Záhadné útoky na americké diplomaty na Kubě má mít na svědomí Rusko. Tvrdí to televize NBC s odkazem americké úředníky. Ti tvrdí, že vycházejí ze zachycené komunikace. Odmítli ale sdělit, která zpravodajská služba komunikaci zachytila.

Foto: Profimedia.cz

Americká ambasáda v Havaně

Článek

Důkazy zatím podle televize NBC nejsou dostatečné a přesvědčivé natolik, aby Spojené státy mohly dokázat Moskvě provinění.

Záhadné útoky postihly od roku 2016 v Havaně asi třicet diplomatů. Ti po nich trpěli ztrátou sluchu, hučením v uších, poruchami rovnováhy, bolestmi hlavy a zvýšenou únavou. Podobné problémy měli také pracovníci diplomatické mise USA v jihočínském Kantonu.

USA stáhly z Havany 60 procent svých diplomatů a provozují ambasádu v omezeném režimu.

Výsledky vyšetřování nulové

Příčina problémů nebyla dosud objasněna. Do vyšetřování se přitom zapojili vyšetřovatelé z FBI, agenti CIA a příslušníci dalších tajných služeb USA. Kuba organizovala vlastní vyšetřování. Výsledky jsou ale nulové. Podíl na útocích Kuba odmítá.

Vědci z americké Michiganské univerzity letos na jaře uvedli, že zvuky mohly být vedlejším účinkem neodborné snahy o odposlechy.

Televize NBC uvedla, že při akci mohly být použity vysoce vyspělé elektromagnetické zbraně, možná ve spojení s dalšími technickými prostředky. Američtí experti se prý v rámci vyšetřování pokusili vyrobit podobnou zbraň, kterou vyzkoušeli na pokusných zvířatech. Testy se provádějí na letecké základně Kirtland v Novém Mexiku, kde jsou k dispozici mohutné lasery a laboratoře pro zkoušky elektromagnetických zbraní, oznámila NBC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám