Hlavní obsah

Skripala a jeho dceru otrávila Moskva, tvrdí USA a chystají sankce

Washington
Aktualizováno

Spojené státy dospěly k závěru, že nervově paralytický jed novičok proti bývalému dvojitému ruskému špiónovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři Juliji použilo Rusko. Uvedla to ve svém vysílání televize Sky News s odkazem na sdělení amerického ministerstva zahraničí. Washington kvůli tomu proti Rusku vyhlásí sankce.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Julija Skripalová po návratu z nemocnice.

Článek

Nové americké sankce proti Rusku vstoupí v platnost 22. srpna nebo blízko tomuto datu, oznámilo americké ministerstvo.

Jaké konkrétní důkazy vedly USA k tomuto závěru, mluvčí ministerstva Heather Nauertová neřekla. Sdělila pouze to, že k tomuto závěru USA dospěly s využitím amerického zákona o kontrole a likvidaci chemických a biologických zbraní.

„Vláda Ruské federace použila chemické nebo biologické zbraně v rozporu s mezinárodním právem,” uvádí se v prohlášení amerického ministerstva zahraničí.

Skripal s dcerou byli otráveni 4. března v jihoanglickém městě Salisbury. Oba útok přežili a po zhruba dvouměsíční léčbě byli propuštěni z nemocnice v Salisbury. Oba žijí na neznámém místě ve Spojeném království. Velká Británie z útoku proti Skripalovým obviňují Rusko, to svůj podíl na incidentu vehementně popírá.

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že obvinění jsou nepodložená. „Nikdo nepředložil žádné důkazy. Je to stejné jako obvinění, že se Rusko vměšovalo do amerických voleb,” řekl Putin.

Další dvě otravy

Bojově nervově-paralytickou látkou skupiny novičok, která byla za studené války vyvíjena v Sovětském svazu, byli v Británii otráveni kromě Skripalových ještě další dva lidé, a to pětačtyřicetiletý Charlie Rowley a jeho o rok mladší partnerka Dawn Sturgessová.

Podle agentury PA byla Sturgessová vystavena přinejmenším desetkrát vyšší dávce novičoku než Skripalovi. Vyšetřovatelé se podle agentury domnívají, že si nervově paralytickou látku, která byla v lahvičce od parfému, nastříkala přímo na kůži. Flakón zřejmě Sturgessová s Rowleym našli odhozený někde v centru Salisbury.

Rowley je v nemocnici, kde už přišel k vědomí, Sturgessová na následky otravy zemřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám