Hlavní obsah

Požáry v Kalifornii vedou k dalším evakuacím, už sežehly 2000 km čtverečných

Sacramento

V USA i o víkendu bojují s rozsáhlými požáry porostu, které se šíří, protože je sucho a fouká silný vítr. V Kalifornii je nyní největší požár u Mendocina asi 150 km severně od San Franciska, kvůli kterému se muselo evakuovat na 16 000 lidí. Zasáhl přes 800 kilometrů čtverečných a zničil už sto staveb, uvedly agentury Reuters a AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lesní požáry v Kalifornii se dál šíříVideo: Reuters

 
Článek

Meteorologové vydali už v sobotu další varování, protože přes Kalifornii přechází tlaková níže provázená větry s rychlostí až šedesát kilometrů za hodinu, který může i malé požáry rychle rozfoukat.

Foto: Fred Greaves, Reuters

Hasiš zasahuje u Mendocina v Kalifornii.

„Je to nebezpečná situace s extrémně nízkou vlhkostí a silnými větry. Nové ohně se rychle rozrostou a vymknou se kontrole. V některých případech se nemusí být lidé schopni včas evakuovat do bezpečí, když se k nim bude oheň blížit,“ uvedla zpráva meteorologů pro Mendocino.

K šíření požárů přispívá, že teploty překračují 37 stupňů Celsia, takže vegetace je vyschlá a snadno se vznítí.

Foto: Fred Greaves, Reuters

Požár zuřící u Menodcina

V Kalifornii hoří 17 velkých požárů, s nimiž bojuje 14 000 lidí. Nejtragičtější je u Reddingu, který si vyžádal šest mrtvých včetně dvou hasičů. Meteorologové uvedli, že v době, kdy zuřil nejvíce, utvořil plamenný vír, přičemž větry, které ho provázely, dosahovaly rychlosti 220 km/h.

Foto: Fred Greaves, Reuters

DC-10 hasí požár u Mendocina nad buldozery vyrývajícími pás, aby se oheň nešířil.

Celkem si letos požáry vyžádaly v Kalifornii osm obětí, sežehly 2000 km čtverečných porostu a zničily nebo poškodily přes 2000 staveb. Evakuováno kvůli nim je 40 000 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám