Hlavní obsah

Přestaňte vyhrožovat, jinak si to odskáčete, vzkázal Trump Íránu

– Washington

Už nikdy nevyhrožujte Spojeným státům, jinak pocítíte důsledky tohoto chování, varoval americký prezident Donald Trump prostřednictvím Twitteru íránského prezidenta Hasana Rúháního. Reagoval tak na jeho nedělní televizní projev plný kritiky na adresu USA. Rúhání v něm například prohlásil, že „Amerika by měla vědět, že válka s Íránem je matkou všech válek“.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Už nikdy nevyhrožujte USA, nebo ponesete následky, jakým v historii čelil jen málokdo,“ napsal Trump. „Nejsme zemí, která bude tolerovat vaše vyšinutá slova o násilí a smrti. Dejte si pozor,“ pokračoval.

Spojené státy vystupují ostře proti Íránu od nástupu Donalda Trumpa do prezidentského úřadu. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou zvlášť napjaté od letošního května, kdy Trump odstoupil od dohody o jaderném programu z roku 2015, ačkoliv ji ostatní signatáři chtějí zachovat. Americký prezident tvrdí, že dohoda je neúčinná.

Dokument má sice omezenou časovou platnost, ale tím, že na něj Írán přistoupil, musel zpomalit svůj jaderný program. Výměnou byly proti němu zrušeny mezinárodní sankce.

Rúhání varoval Washington před kampaní, kterou proti Íránu vede. V projevu íránský prezident prohlásil: „Pane Trumpe, nezahrávejte si s ocasem lva, mohl byste litovat. Amerika by měla vědět, že mír s Íránem je matkou veškerého míru a že válka s Íránem je matkou všech válek. Vy nejste v pozici, abyste mohli íránský národ obrátit proti bezpečnosti a zájmům Íránu.“

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Íránský prezident Hasan Ruhání

Současně Rúhání hrozí zablokováním vývozu ropy z Perského zálivu, pokud bude zastaven íránský ropný export. Tvrdí, že je Írán schopen narušit vývoz ropy z okolních zemí.

Írán už v minulosti hrozil zablokováním Hormuzského průlivu, jímž vede hlavní trasa ropných tankerů z Perského zálivu. I v minulosti byly příčinou hrozeb údajné nepřátelské aktivity USA. Průlivem proplouvají tankery z Íránu, Iráku, Kuvajtu, Bahrajnu, Kataru, ze Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Objem tvoří až 50 procent celkového vývozu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Reklama

Výběr článků

Načítám