Hlavní obsah

Putinův dar pro Trumpa zkoumají tajné služby

Kopací míč odkazující na mistrovství světa, který při nedávném setkání v Helsinkách obdržel americký prezident Donald Trump jako dar od svého ruského protějšku Vladimira Putina, skončil v rukou amerických tajných služeb. Ty jej, jako ostatně všechny dary, podrobují zevrubné kontrole, uvedla v sobotu americká média.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin dal americkému prezidentu Donaldu Trumpovi fotbalový míč.

Článek

Trump na tiskové konferenci po setkání s Putinem míč převzal s tím, že ho předá dvanáctiletému synovi Barronovi, který fotbal rád hraje. Už krátce po summitu ale dar vyvolal uštěpačné poznámky amerických politiků.

Republikánský senátor Lindsey Graham, častý kritik prezidenta, vyslovil podezření, že uvnitř míče je odposlouchávací zařízení. Přes práh Bílého domu by se prý neměl nikdy dostat. K pečlivé prověrce fotbalového náčiní z dílny firmy Adidas vyzval i ředitel amerických zpravodajských služeb Dan Coates.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Donald Trump s manželkou Melanií a synem Barronem před svým soukromým klubem

Podle některých amerických komentátorů ale může být problém i jinde: americký zákon prezidentům zakazuje, aby od cizích vlád přijímali dary v hodnotě větší než 390 dolarů (8600 korun).

Podobné míče přivezla v roce 2011 spolu s dalšími dárky dětem prezidenta Baracka Obamy do Washingtonu už německá kancléřka Angela Merkelová. Protože cena dosáhla částky 557 dolarů, dary nedostaly Obamovy dcery Sasha a Malia, ale skončily v prezidentském archivu. V roce 2016 je následoval fotbalový dres s podpisem hvězdného Lionela Messiho, který Obama v závěru svého mandátu dostal z Mexika. Odhadní cena: 1700 dolarů.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump háže míč své manželce Melanii.

Vše teď závisí na ocenění Putinova daru, takže Barron Trump má stále naději. Na webu společnosti Adidas míč se znakem fotbalového mistrovství stojí 165 dolarů, tedy hluboko pod přípustnou hranicí. I kdyby ji cena překročila, má prezident podle agentury Bloomberg ještě jednu možnost - může míč pro syna z archivu vykoupit.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

První dáma USA Melania Trumpová drží fotbalový míč, který její manžel Donald dostal darem od Vladimira Putina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám