Hlavní obsah

V Portlandu napadli antifašisté pochod ultrapravice, kvůli rvačce zasáhla policie

Portland

Antifašisté napadli v oregonském Portlandu v sobotu průvod ultrapravicové skupiny Patriot Prayer, jejíž zakladatel Joey Gibson kandiduje do Senátu. Házeli na ně vejce a lahve s vodou. Obě skupiny se pak do sobě pustily. Policie zadržela čtyři lidi, ale ne přímo v souvislosti demonstrací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Oregonu se tvrdě střetli pravicoví extrémisté s protifašistickými aktivistyVideo: Reuters

 
Článek

Na povoleném průvodu Patriot Prayer se sešlo 150 lidí, odpůrců bylo dvakrát tolik, uvedl server Oregon Live. Gibson při projevu řekl, že chce „přinést světlo do města plného tmy“. Oregon je jednou z bašt levice v USA, která má na západním pobřeží silné pozice.

Když se účastníci vydali na pochod, napadli je odpůrci. V tu chvíli zasáhli policejní těžkooděnci a začali pálit slzotvorné granáty. Čtyři lidi zasažení projektily skončili v nemocnici, stejně jako jeden policista.

Foto: Reuters

Střet demonstrantů v Portlandu

„Mnoho demonstrantů z Patriot Prayer bylo ozbrojených a použili své zbrani proti odpůrcům,“ uvedl George Guerrero-Peat, který pořizoval dokumentární záběry. ”Už jsem (dříve) viděl nějaké střety, ale většinou s policií, ne s dalšími demonstranty,“ dodal pro agenturu Reuters.

Policie zabavila účastníkům demonstrace nože a hole. Nařídila účastníkům, aby se rozešli.

Foto: Reuters

Střet demonstrantů v Portlandu

Členové Patriot Pryaer si stěžují, že je policie dostatečně neochránila a rozpustila akci, byť byla povolená.

Reklama

Výběr článků

Načítám