Hlavní obsah

Texas popravil muže viněného ze čtyř vražd a série znásilnění

– Austin

Americký stát Texas popravil muže obviněného ze čtyř vražd a devíti znásilnění, jehož smrt se obhajoba neúspěšně snažila odvrátit s odkazem na jeho zdravotní stav. Šestašedesátiletý Danny Paul Bible podle obhájců trpěl mimo jiné Parkinsonovou chorobou a jeho stav neumožňoval bezbolestnou smrt. Nejvyšší soud však stížnost zamítl a odsouzenec zemřel 15 minut po podání smrtící injekce, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Popravčí komora

Článek

Bible byl usvědčeným recidivistou se záznamy v několika amerických státech. Sám se přiznal ke čtyřem vraždám a devíti znásilněním. Odsouzen byl však pouze za vraždu spolubydlící své švagrové z května 1983. K prokázání vražd samotné švagrové a jejího čtyřměsíčního syna, které se staly rovněž na severu Texasu ve stejný den, neměli vyšetřovatelé dost důkazů.

Čtvrtou obětí, k jejíž vraždě se Bible přiznal, byla kamarádka jeho sestřenice, jejíž tělo bylo nalezeno již v roce 1979 v Houstonu.

Souzen byl rovněž za sérii znásilnění zahrnujících i případ jedenáctileté dívky. Prokuratura mu přičítala i mnoho vloupání, krádeží či násilných útoků.

Nejvyšší soud hodinu před popravou zamítl poslední odvolání jeho obhajoby, která tvrdila, že kvůli špatnému zdravotnímu stavu mu podání jedu v injekci způsobí nesnesitelnou bolest, což odporuje zákonům.

Bible nakonec podle AP nejevil viditelné známky utrpení a zemřel bez využití možnosti posledního prohlášení. Stal se letos sedmým popraveným odsouzencem v Texasu, který je s velkým náskokem státem s nejvíce popravami v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám