Hlavní obsah

Pentagon by mohl ubytovat až 20 tisíc dětí imigrantů

Aktualizováno

Americká armáda by ve svých zařízeních mohla dočasně ubytovat až 20 tisíc dětí imigrantů, které jsou v USA nalezeny bez rodičů nebo jsou jejich rodiče zadrženi kvůli nelegálnímu přechodu hranic. Na Pentagon se obrátily úřady řešící široce kritizovanou situaci dětí odebíraných přistěhovalcům, uvedla agentura Reuters.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Děti odpočívají v jedné z velkých klecí, kam byly umístěny po oddělení od rodičů.

Článek

Agentura AP uvedla, že z celkového počtu asi 2300 dětí odebraných rodičům se s nimi opět shledalo na 500.

V USA vyvolaly tento týden silnou kritiku veřejnosti i politiků obrázky dětí internovaných za mřížemi v detenčních zařízeních poté, co byly odebrány rodičům. Prezident Donald Trump po vlně nevole ve středu couvl od drsné praktiky a vydal dekret, kterým odebírání dětí migrantům zadrženým po nelegálním přechodu hranice zrušil.

Nejmenovaný činitel AP řekl, že zhruba 500 z dětí, které byly od květnového zpřísnění pravidel odděleny od rodin, se opět shledalo s blízkými. Není však jasné, kolik z nich se dočkalo v důsledku Trumpova nařízení a zda byly děti umístěny k rodičům do vazby.

Pomoc armády 

Nevyhovující situaci s improvizovanými detenčními centry by měla imigračním úřadům pomoci vyřešit armáda, která již podle mluvčí Dany Whiteové za tímto účelem vytipovala tři základny v Texasu a bude posuzovat čtvrtou v Arkansasu.

Kolem Trumpových kroků nadále panují nejasnosti. Prezident sice nařídil navrátit přistěhovalcům jejich odebrané děti, není však zcela zřejmé, zda se s nimi shledají ve věznici či na svobodě. Právníci podotýkají, že dřívější rozhodnutí amerického soudu stanovilo lhůtu pro pobyt dětí ve věznici s rodiči na 20 dní a zatím není jasné, zda budou po jejím uplynutí rodiny opět rozděleny.

 Druhou možností je přinejmenším dočasné zrušení trestního stíhání za ilegální překročení hranice, o níž ve čtvrtek psal list The Washington Post. Podle ministerstva spravedlnosti byla však zpráva nepřesná.

Reklama

Výběr článků

Načítám