Hlavní obsah

Trump neumlčel kritiky, dekret zastavující odebírání dětí migrantům jim nestačí

Washington

Americký prezident Donald Trump sice ustoupil kritice nově zavedené praxe, kdy byly děti ilegálních migrantů oddělovány od svých rodičů a umisťovány do ústavů či k pěstounům, přesto je nadále kritizován. Dekret šéfa Bílého domu, který kvapně vydal ve středu a jenž má tuto praxi zastavit, je podle jeho oponentů příliš nejasný a nedostatečný.

Foto: Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Za hlavní problém kritici označují otazníky nad osudem dětí po uplynutí dvacetidenní lhůty, kterou precedentní rozhodnutí amerického soudu povoluje pro umístění dětí s rodiči ve vězení.

Podle kritiků Bílého domu to otevírá možnost, aby po této době byly děti  přistěhovalcům znovu odebrány. Pokud v minulosti soudy celé rodiny držely ve vazebních věznicích, automaticky je po dvaceti dnech propustily, i když jejich kauza nebyla dořešena.

Podle republikánského kongresmana Carlose Curbeloa Bílý dům rozhodnutí nedomyslel. „Nedošlo jim, jaké mohou být právní následky, pokud budou chtít celé rodiny donekonečna věznit,” řekl novinářům.

Ministerstvo spravedlnosti hodlá podle agentury Reuters usilovat o to, aby byla dvacetidenní lhůta, přípustná pro internaci celých rodin, prodloužena. Lhůta není dána zákonem, ale rozhodnutím federálního soudu v Kalifornii, o jehož změnu musí vláda požádat.

Plačící děti v klecích

Od května americká pohraniční stráž odebrala rodičům a internovala ve střeženém prostoru asi 2300 dětí, pocházejících většinou ze Salvadoru a Hondurasu. [celá zpráva]

Srdcervoucí audiozáznam plačících dětí odebraných imigrantům v detenčním centru v USA. Záběry jsou ilustrační.Video: JENNIFER HARBURY / U.S. CUSTOMS AND BORDER PROTECTION'S RIO GRANDE VALLEY SECTOR, Novinky/AP

Reportáže z detenčních center a záběry plačících dětí ale pobouřily americkou veřejnost a vyvolaly vlnu protestů, která údajně zasáhla i Bílý dům. [celá zpráva]

Za vyřešení osudů izolovaných dětí se údajně přimlouvala i první dáma Melania Trumpová. Dramatickou změnu prezidentova postoje zaznamenala média vůbec poprvé.

Reklama

Výběr článků

Načítám