Hlavní obsah

Ředitel FBI překročil meze, ukázala zpráva. Trumpovi udělala radost

Washington

Bývalý ředitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey „dramaticky porušil normy FBI“, uvedl generální inspektor Michael Horowitz, který prověřoval Comeyho postup při vyšetřování e-mailů Hillary Clintonové. Trump, který ho odvolal, zprávu ve čtvrtek komentoval slovy, že je pro exšéfa i FBI naprostou katastrofou.

Foto: Jim Lo Scalzo/Pool, Gary Cameron/File , Reuters

Americký prezident Donald Trump a odvolaný ředitel FBI James Comey

Článek

Vyšlo najevo, že Comey také pro pracovní komunikaci používal soukromý e-mail a že jeden z agentů, který vyšetřoval Trumpa, napsal milence, že prezidenta „zastaví”.

Zpráva kritizuje Comeyho, že týden před americkými prezidentskými volbami zveřejnil, že obnovil vyšetřování Hillary Clintonové kvůli tomu, že používala k oficiální komunikaci soukromý e-mailový účet. Comey to hájil potřebou transparentnosti, ale vyšetřovací komise to odmítla. Zkritizovala ho, že jeho rozhodnutí, které je označené jako „vážné selhání úsudku“, „mělo negativní dopad na vnímání FBI a celého ministerstva spravedlnosti stejně jako na spravedlivost jednání úředníků a justice“.

Clintonová obvinila Comeyho, že právě kvůli jeho zprávě o obnovení vyšetřování prohrála volby. [celá zpráva]

Comey podle zprávy porušoval „subordinaci“. Komise zkritizovala, že chyběla přímá komunikace s ministryní spravedlnosti Lorettou Lynchovou.

I Comey používal soukromý e-mail

Vyšetřování navíc ukázalo, že stejně jako Clintonová i Comey používal pro jednání o záležitostech FBI soukromý e-mail, a to i v době, kdy vyšetřoval kauzu Clintonové. Comey na to odpověděl: „Měl jsem pocit, že je to o.k.“

Clintonová to okomentovala stručně v sarkastickém příspěvku na Twitteru, že u jejích e-mailů to o.k. nebylo.

Comeyho ale zpráva označila za nestranného, razantně postupoval i proti Trumpovi, když vyšetřoval jeho možné vazby na Rusko.

Trumpa vyšetřuje člověk, který ho chtěl zastavit 

Zpráva se také věnovala textovým zprávám dvou zaměstnanců FBI, kteří se později podíleli na vyšetřování Trumpových vazeb na Rusko, které vede Robert Mueller. Jeho hlavní agent Peter Strzok, který měl aférku s právničkou FBI Lisou Pageovou, jež se na vyšetřování také chvíli podílela, na její dotaz, zda se Trump opravdu může stát prezidentem, odpověděl: „Ne. On nevyhraje. My ho zastavíme.“

Trump vyjádření Strzoka okomentoval slovy: „Nemohl klesnout níže.“

K celé zprávě Trump na Twitteru napsal, že je „totální katastrofou pro Comeyho, jeho poskoky a bohužel i pro FBI“.

„Comey bude nyní oficiálně odcházet jako zdaleka nejhorší šéf v celé historii FBI. Poskytl jsem lidu velkou službu, že jsem ho vyhodil. Dobrý instinkt,“ pochválil se ještě prezident. Za nejhoršího ho označil, už když ho odvolával. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám