Hlavní obsah

Trump v defenzivě před Merkelovou? Fotografie lídrů G7 vyvolala poprask

Svět obletěl snímek oficiálního fotografa německé vlády Jesca Denzela z neformálního jednání během summitu skupiny G7 v Kanadě, která zachycuje sedícího amerického prezidenta Donalda Trumpa, u jehož stolu stojí další státníci. Fotografii někteří označili za trefné shrnutí summitu, který skončil rozkolem. Na Twitteru se objevily snahy o interpretaci řeči těla, glosy i obhajoba Trumpa.

Foto: Die Bundesregierung/Jesco Denzel

Fotografie státníků ze summitu zemí G7

Článek

Denzel, který v minulosti získal cenu World Press Photo, zachytil situaci v zákulisí mezi dvěma koly oficiálních rozhovorů, kdy se kolem Trumpa srotili ostatní politici, aby si vyjasnili postoje. Americký prezident jako jediný sedí, zatímco na něj svrchu tlačí německá spolková kancléřka Angela Merkelová.

Vyjednávači vypadají poněkud rozladěně, vraští čela, mají svěšené koutky úst nebo ruce založené před tělem.

Snímek na Twitteru zveřejnil mluvčí německé vlády Steffen Seibert. Pod jeho příspěvkem se pak objevily četné glosy.

„O řeči těla na této fotce by se dala napsat celá diplomka,” uvedl uživatel Liam O'Brien. „Tato fotografie je umělecké dílo. Název: Řeč těla," komentoval kompozici zpěvák Arnór Dan. Jiní se domnívají, že se Trump před Merkelovou krčí.

Novinář: snímek ukazuje německý pohled na jednání

Snímek ovšem vyvolal i debatu o moci správně zachyceného okamžiku a o využití fotografie v rámci vlastní interpretace událostí. Odborníci upozorňují, že mluvčí německé vlády fotografii zveřejnil proto, že lichotí kancléřce Merkelové a ukazuje ji v dobrém světle jako rozhodnou političku.

Americký korespondent německého serveru T-Online Fabian Reinbold si dal tu práci a našel fotografie stejné situace z jiných úhlů. Našel například takovou, na níž vypadá jako největší státník Emmanuel Macron.

Situaci zachycuje i fotografie, jež vyznívá příznivě pro Trumpa. Vyjednávači na ní nevypadají rozladěně, ale jako by se ve společnosti amerického prezidenta dobře bavili.

Summit G7 skončil fiaskem a osobními útoky

Dvoudenní summit ekonomicky nejvyspělejších zemí G7, který se od pátku konal v Kanadě v napjaté atmosféře kvůli americkým clům na dovoz oceli a hliníku, skončil fiaskem navzdory snahám o uhlazení sporů. [celá zpráva]

Trump, který schůzku opustil předčasně, nakonec v noci na neděli stáhl svou podporu už tak velmi opatrně formulovaného závěrečného prohlášení. V příspěvcích na Twitteru se navíc nevybíravě vyjádřil na adresu kanadského premiéra Justina Trudeaua, který předtím na tiskové konferenci chování USA kritizoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám