Hlavní obsah

Letecké záběry odhalily sopečnou zkázu v Guatemale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guatemala
Aktualizováno

Guatemalu v pondělí zasáhla další erupce sopky Volcán de Fuego. Počet obětí stoupl už na 64, je ale pravděpodobné, že bude obětí víc. V zemi panuje velký chaos. Na leteckých záběrech je patrná míra devastace, kterou vyvěrající láva a kamení v této středoamerické zemi způsobily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry katastrofy v Guatemale Video: Reuters

 
Článek

Volcán de Fuego (španělsky „ohnivá sopka“), který je nejaktivnější sopkou ve Střední Americe, se letos probudil už podruhé a podle místních expertů jde o největší erupci od roku 1974, napsal zpravodajský server BBC. Erupci sopky provázelo zemětřesení o síle 5,2 Richterovy škály.

Záchranné operace

Po nedělní erupci začala po úbočí sopky stékat láva, která údajně dosahovala teploty kolem 700 stupňů Celsia. Stoupající popel a toxické plyny stále znemožňují pátrací operace ve všech zasažených oblastech. Záchranáři se tak nemohou dostat k odříznutým oblastem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Erupce sopky Volcán de Fuego v Guatemale Video: Reuters

Většina obětí jsou lidé, kteří nestačili utéct a rychle se valící láva je uvěznila v jejich domech.

Foto: Stringer, Reuters

Záchranáři hledají po nánosy ostatky těl.

Tisíce evakuovaných

Nařízena byla evakuace více než 3200 lidí a podle úřadů zasahuje rozptyl sopečného popela území, na kterém žije zhruba 1,7 miliónu lidí. V nouzových evakuačních centrech našlo přes noc azyl přes 1360 lidí.

Volcán de Fuego sahá do výšky 3763 metrů nad mořem a nachází se jen asi 40 kilometrů západně od guatemalského hlavního města Guatemala. V důsledku nepříznivého větru pokryl popel i část metropole a místní mezinárodní letiště muselo dočasně přerušit provoz. V pondělí sice bylo znovu zprovozněno, ale jeho tiskový odbor nechává na jednotlivých aerolinkách, zda znovu obnoví lety – sopečný popel totiž může poškodit letecké motory.

Foto: Social Media, Reuters

Letecký záběr popelem pokryté krajiny

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám