Hlavní obsah

Hurikán Maria zabil na Portoriku tisíce lidí, mluvilo se přitom jen o 64 obětech

Hurikán Maria, který vloni v září zpustošil Portoriko, byl mnohem vražednější, než se uvádělo. Nezabil 64 lidí, ale přes 4600, uvedla studie Harvardské univerzity s tím, že třetina obětí zahynula, protože se k postiženým nedostala včas lékařská péče kvůli neprůjezdným silnicím a výpadkům elektřiny.

Foto: Nasa, Reuters

Hurikán Maria

Článek

Na Twitteru několik lidí opakovaně tvrdilo, že počet obětí může být vyšší než počet zabitých při teroristických útocích v září 2001. Oficiálně se ale stále uvádělo 64 potvrzených obětí, byť portorická vláda nyní uvedla, že „vždy očekávala, že čísla budou vyšší, než bylo dříve uváděno“.

Americký prezident Donald Trump si vysloužil kritiku, když po bouři uvedl, že Portoričané mohou být rádi, že nečelí skutečné katastrofě. [celá zpráva]

Carlos Mercader z portorického úřadu pro federální záležitosti studii přivítal, protože pomohla odhalit krutou realitu: „Rozsah tragické katastrofy způsobené hurikánem Maria vedl k mnoha obětem.”

Jiná metoda zjišťování počtu obětí

Odborníci uvádějí, že určit přesný počet obětí je obtížné kvůli devastujícím škodám způsobeným bouří. Data o úmrtnosti na Portoriku nejsou od prosince loňského roku veřejně přístupná. Harvardští experti proto použili méně obvyklý způsob zjišťování počtu obětí, a to pomocí statistického průzkumu.

Během rozhovorů s obyvateli zjistili, že během tří měsíců po bouři stoupla mortalita o 60 procent, od 20. září do 31. prosince stoupla úmrtnost na 1,43 procenta. „To představuje nárůst úmrtnosti o 62 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2016. Náš odhad 4645 úmrtí v období od 20. září do 31. prosince je konzervativní,“ zdůraznili autoři zprávy. Vyšší úmrtnost pokračovala i v letošním roce, tu ale výzkum nepokrýval.

Počet obětí je tak vyšší, než kolik si jich vyžádal hurikán Katrina, kde i s následnými oběťmi je mrtvých celkem 1836.

Harvardský tým uvedl, že i na Portoriku podobně jako po hurikánu Katrina a bouři Sandy zemřelo mnoho lidí právě v důsledku nedostupnosti lékařské péče. Mnoho chronicky nemocných bylo závislých na podpoře zařízení, která vyžadují elektrickou energii, jež byla nedostupná.

Foto: Reuters

Záplavy na Portoriku po hurikánu

Bezprostředně při samotné bouři skutečně zemřely jen desítky osob, ale o šest měsíců později se objevilo mnoho lidí, kteří přišli o příbuzné kvůli nedostatku lékařské péče a také kvůli tomu, že si nemohli dovolit platit tolik za generátory poskytující elektřinu.

Hurikán Maria způsobil vůbec největší blackout v historii USA. Ještě 36 dní po hurikánu nemělo asi 75 procent z 3,4 miliónu obyvatel ostrova elektřinu, uvedla skupina Rhodium Group. Ještě před úderem hurikánu Maria bylo na ostrově bez proudu 60 tisíc lidí kvůli úderu předchozího hurikánu Irma.

Situaci se stále nepodařilo vyřešit, rozsáhlé výpadky přišly i letos v dubnu.

Portoriko zpustošila vůbec nejsilnější zaznamenaná atlantická bouře, silnějších bylo jen pět pacifických. Bouře s větry o trvalé rychlosti až 200 kilometrů za hodinu a nárazy o rychlosti 250 km/h v bičovala 20. září Portoriko po dobu 12 hodin.

Alberto ztratil sílu

Hurikánová sezóna pro karibskou oblast a USA, jak připoměla BBC, oficiálně začíná 1. června. Letos se zatím objevila  bouře Alberto, která v neděli zpustošila západní část Kuby. [celá zpráva] V pondělí zasáhla severozápadní část pobřeží státu Florida a ztratila na síle.

Reklama

Výběr článků

Načítám