Hlavní obsah

Američan bojoval v Somálsku na straně islamistů, dostal 35 let

New York

Soud na Manhattanu poslal v úterý na 35 let do vězení amerického občana Maalika Alima Jonese za to, že se připojil k somálské radikální skupině Aš-Šabáb. Jones se u soudu přiznal, že podstoupil v Africe výcvik s cílem bojovat v řadách milice snažící se ovládnout tuto východoafrickou zemi. Informovaly o tom agentura Reuters a televzize NBC.

Foto: koláž Novinky

Článek

Jones, který měl trvalý pobyt v Marylandu, podle soudu roce 2011 opustil Baltimore a odjel přes Keňu do Somálska, kde byl přijat do výcvikového tábora Šabábu. Tam se učil střílet z automatu a obsluhovat granátomet. Poté se zúčastnil bitvy proti keňským vojákům v somálském městě Afmadow.

Zadržely jej somálské úřady v roce 2015, když se pokoušel získat člun pro odjezd do Jemenu. Poté byl vydán do USA.

Jones se už v září přiznal, že se podílel na materiální podpoře radikální milice, prodělal u ní vojenský výcvik a bojoval v jejích řadách se zbraní.

Dokumenty předložené soudu ukázaly, že byl členem speciální jednotky milice Džaíš Ajman, která bojovala s keňskými vojáky a je odpovědná ze několik teroristických útoků s desítkami mrtvých. S dalšími členy milice se objevil na videích přesvědčující další lidi, aby se k Aš-Šabábu připojili.

Vážná hrozba

„Američtí občané, kteří cestují za moře, aby bojovali v teroristické organizaci, což Jones udělal, zrazují naši zemi a představují vážnou hrozbu pro naši národní bezpečnost,” prohlásil žalobce John Demer.

Žalobci zdůraznili, že Jones neskončil u pouhé přísahy věrnosti a pár osamocených činů, ale „během více než čtyř let byl plně oddán Aš-Šabábu, cestoval přes půl světa, aby se k němu připojil a prodělal výcvik u jedné z jeho nejspecializovanějších a nejnásilnějších jednotek”. Ta je odpovědná za útok na obchodní centru v Nairobi, kde zemřelo 67 lidí a za útok na keňskou univerzitu v Garisse se 147 mrtvými.

Svých činů lituje, tvrdí obhajoba

Obhajoba zdůraznila, že Jones svých činů lituje a že přiznal, že víra neopravňuje násilí.

Spojené státy se dlouhodobě snaží zlikvidovat militantní organizaci Aš-Šabáb, která podniká útoky po celé východní Africe a hlásí se k teroristické síti Al-Káida. Aš-Šabáb usiluje o nastolení tvrdého islámského práva šaría na území celého Somálska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám