Hlavní obsah

Vymleté silnice, zničené domy i auta: Letecké záběry tisícileté povodně v Marylandu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrvané chodníky, vymleté silnice, unesená auta a zničené domy. Tak vypadá situace ve městě Ellicott City v americkém státě Maryland, které postihla blesková povodeň. První informace hovoří také o jednom mrtvém. Při záchranných pracích proud vody odnesl 39letého člena národní gardy Eddisona Hermonda, jehož tělo se dosud nenašlo. Přívalové deště přinesla tropická bouře Alberto.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bleskové povodně ve státě MarylandVideo: Reuters

 
Článek

Pro Ellicott City je to již druhá ničivá povodeň za poslední dva roky. „Říkají, že tohle je tisíciletá povodeň a my jsme je měli dvě během dvou let,“ řekl guvernér Marylandu Larry Hogan. V roce 2016 si živel vyžádal dvě oběti a škody ve výši miliónů dolarů (25 miliónů korun).

Foto: Libby Solomon, ČTK/AP

Město Ellicott City zažívá během dvou let druhou tisíciletou povodeň.

Na lijáky a případné bleskové povodně se nyní připravuje severozápad Floridy, kam subtropická bouře Alberto míří. Bouře sice v noci na úterý SELČ rychle zeslábla na depresi, ovšem Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) nadále varuje před prudkými lijáky a bleskovými povodněmi.

Foto: Libby Solomon, ČTK/AP

Město Ellicott City v Marylandu postihla blesková povodeň.

Jádro bouře, která míří na sever rychlostí 19 kilometrů v hodině, mezitím překročilo hranice Floridy a vstoupilo do sousední Alabamy. Ačkoli Alberto slábne a vítr v nárazech dosahuje maximálně 55 kilometrů v hodině, jeho pohyb na sever se zrychluje.

Alberto je označován jako subtropická bouře. Ta na rozdíl od tropické nečerpá energii z teplých mořských vod, ale z teplotních rozdílů v atmosféře. Podle Andrewa McKaughana z Národní meteorologické služby (NWS) je ale Alberto spíše kombinací obou typů bouří.

Reklama

Výběr článků

Načítám