Hlavní obsah

FBI neobviní Trumpa kvůli možným stykům s Moskvou

Washington
Aktualizováno

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller by měl svou práci ukončit, protože má všechna fakta, která k rozhodnutí potřebuje. Televizi Fox News to ve středu řekl poradce prezidenta Donalda Trumpa Rudy Giuliani. Podle něj také Mueller sdělil prezidentovým právním poradcům, že bude respektovat nařízení ministerstva spravedlnosti o nepřípustnosti žaloby proti hlavě státu, takže Trumpa neobviní.

Foto: Jonathan Ernst/File Photo, Reuters

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller

Článek

Vyšetřování Muellerova týmu, zaměřené na údajné ruské vměšování do amerických prezidentských voleb, už trvá rok a „je čas říci dost,” konstatoval Giuliani v televizi Fox News.

Bývalý ředitel FBI Mueller od loňského května prošetřuje i možnou spolupráci Trumpova volebního štábu s Moskvou a podezření, že prezident či jeho lidé mařili výkon spravedlnosti. Zatím bylo obviněno 19 lidí včetně čtyř bývalých volebních spolupracovníků Trumpa a tři ruské společnosti. V médiích se pravidelně objevují spekulace, že prezidenta předvolá k výslechu.

Mueller má podle Giulianiho k dispozici 1,4 miliónu dokumentů a vyslechl 28 svědků: „A nemá nic, co by mu umožnilo předvolat prezidenta k výslechu. Je už načase říci dost, prezidenta jsme už mučili dlouho.”

Foto: Eric Thayer, Reuters

Někdejší starosta New Yorku Rudy Giuliani

Televizi CNN Giuliani řekl, že Muellerův tým Trumpa neobviní a bude respektovat nařízení ministerstva spravedlnosti o nepřípustnosti žaloby proti hlavě státu.

„Mohou jen sepsat zprávu, nemohou ho obvinit,” řekl bývalý newyorský starosta americké televizi. „Přinejmenším nám to tak řekli po jistém zvažování,” dodal. Podle CNN se stanovisko Muellera opírá o dlouhodobé přesvědčení ministerstva spravedlnosti.

„Stanovisko ministerstva spravedlnosti platné už před érou (bývalého prezidenta Richarda) Nixona praví, že úřadující prezident nemůže být obviněn, ke slovu musí přijít impeachment. Nějakou dobu se o tom pochybovalo, ale řekli nám, že nemohou pravidla ministerstva spravedlnosti porušovat,” řekl Giuliani.

Skutečnost, že FBI nemůže hlavu státu obvinit, ale Trumpa neočišťuje, soudí televize. Mueller může napsat zprávu, která bude obsahovat doporučení Sněmovně reprezentantů. Kongres pak může rozhodnout o impeachmentu, nebo-li ústavní žalobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám