Hlavní obsah

Muži transplantovali pohlavní orgány, o něž přišel při výbuchu bomby

Tým devíti lékařů v americkém Baltimore transplantoval válečnému veteránovi penis a šourek. Muž přišel o obě nohy a také o pohlavní orgány v Afghánistánu při explozi bomby. Operace proběhla koncem března a trvala devět hodin, napsal server Daily Mail. Podle něj jde o první operaci tohoto typu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zraněnému americkému vojákovi transplantovali jako prvnímu na světě penis a šourekVideo: JOHNS HOPKINS MEDICINE, Reuters

 
Článek

Identita muže nebyla zveřejněna. Lékaři předpokládají, že během několika let, či dokonce měsíců by se muži měly vrátit všechny sexuální a vylučovací funkce. Pacient se na operaci připravoval od roku 2012. Tehdy se odmítl smířit s verdiktem vojenských lékařů, že jeho stav je nezvratný.

Kromě penisu a šourku byla muži od mrtvého dárce transplantována i část břišní stěny. Nedostal však varlata. Lékaři to zdůvodnili etikou. Chtějí se vyhnout riziku, že by muž zplodil děti dárce.

Daily Mail uvedl, že na světě dosud byly pouze dvě transplantace penisů. Operace v Číně v roce 2006 se nezdařila, lékaři v Jihoafrické republice v roce 2014 byli úspěšní a muž, který orgán dostal, dokonce zplodil dítě.

Tým ředitele plastické a rekonstrukční chirurgie Johns Hopkins Hospital v americkém Baltimoru Andrewa Leeho plánuje podobnou transplantaci provést asi 60 vojákům, kteří byli při misích zraněni. Podle statistik utrpělo mezi lety 2001 a 2013 zranění urogenitálního systému 1367 vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám