Hlavní obsah

Copperfield musel u soudu prozradit svůj slavný trik se zmizením lidí

Slavný kouzelník David Copperfield (61) musel prozradit jeden ze svých triků. Nařídil mu to soud v Las Vegas, který od minulého pátku řeší kauzu, v níž je slavný mág obviněn z nedbalosti, napsal server kleinezeitung.at. Během Copperfieldova vystoupení v listopadu před pěti lety se zranil jeden z diváků, který se zúčastnil jeho show.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Kouzelník David Copperfield před soudem v Las Vegas

Článek

Osmapadesátiletý Brit Gavin Cox mága žaluje kvůli tomu, že během své účasti na triku, kdy z pódia zmizí 13 lidí, zakopl a při pádu utrpěl vážné zranění hlavy. Přestože podstoupil operaci, má trvalé následky, trpí Parkinsonovou chorobou. Advokát Coxe žádá o zaplacení nákladů na léčbu přes 400 tisíc dolarů (8,075 miliónu korun).

Foto: Michael Quine, ČTK/AP

Gavin Cox, který žaluje slavného mága Davida Copperfielda.

„Byl jsem jedním ze skupiny lidí, kteří se účastnili triku zmizení,“ uvedl Cox. Pak popisoval, jak ho asistenti mága vedli z jeviště tajnou, tmavou chodbou. „Bylo to, jako kdyby vypukl požár. Pořád na nás křičeli: Pospěšte si, běžte, běžte, běžte,“ vyprávěl soudu Cox. Ve tmě zakopl a nešťastně se zranil.

Právníci slavného mága s žalobou nesouhlasí. „Uvedený magický trik je na programu přes 15 let a zúčastnilo se ho více než 100 tisíc lidí bez jakýchkoli problémů. To mluví samo za sebe,“ tvrdí Copperfieldovi advokáti.

Producent show Chris Kenner pak musel na žádost soudu přesně popsat, jak trik se zmizením lidí v praxi funguje. Lidé, kteří se účastní iluze, jsou vybráni náhodně. Asistent vhodí do publika 13 nafukovacích míčů. Ti, kteří je zachytí, pozvou k účasti na provedení iluze.

Než se ovšem dostanou na jeviště, pečlivě je vyzpovídají: „Můžete utíkat? Nejste sám kouzelník? Pracujete pro tisk?“ Pokud na všechny otázky dotyční odpovědí ne, dostanou se na jeviště.

Tam dostanou kapesní baterky a posadí se do klece. Ta je posléze zakryta oponou a zatímco si lidé v publiku myslí, že skupina je stále na svých místech, protože svítí svými baterkami, účastníci jsou vedeni tmou tajnou chodbou na druhý konec sálu. Když se opona zvedne, spustí se ohňové efekty, světelná show a bedna je prázdná. Vzápětí se účastníci triku objeví v sále za zády publika.

Během procesu musel Kenner odpovědět na otázku, zda lidé, kteří se účastní Copperfieldova vystoupení, musí absolvovat „překážkový dostih“. To producent odmítl. Prohlásil, že asistenti vždy všechny účastníky z řad diváků o všem informují.

Reklama

Výběr článků

Načítám