Hlavní obsah

USA rozšířily protiruské sankce, na seznam přibyli oligarchové i vysocí úředníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy v pátek v rámci odvety za údajné vměšování Moskvy do amerických voleb rozšířily svůj protiruský sankční seznam o 24 Rusů a 14 subjektů. Na seznamu jsou například oligarchové Viktor Vekselberg, Andrej Kostin, Sulejman Kerimov, Oleg Děripaska či šéf ruského dodavatele plynu Gazprom Alexej Miller, napsala agentura TASS.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump ukazuje podepsaný dekret. Ilustrační foto.

Článek

Konkrétně je v seznamu, který zveřejnilo americké ministerstvo financí, sedm ruských oligarchů a 17 ruských vysokých vládních úředníků.

Součástí sankcí je i výše zmíněných 14 subjektů včetně společností napojených na Děripasku či oligarchu Kirilla Šamalova, který je rovněž na černé listině.

Ministerstvo financí Spojených států, které je správcem sankcí, již na konci ledna zveřejnilo seznam desítek ruských oligarchů a 114 politiků s úzkými vazbami na prezidenta Vladimira Putina, odvetná opatření ale tehdy USA nezavedly. Na výčtu byli i někteří nyní sankcionovaní oligarchové. [celá zpráva]

Zlé a nesmyslné, zní z Moskvy

Za zlé a nesmyslné označil dnes nové americké sankce proti ruským občanům a společnostem místopředseda Státní dumy Pjotr Tolstoj.

Podle šéfa ruské Bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa nové americké sankce nezabrání tomu, aby dotčení jedinci nenašli způsob, jak je obejít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám