Hlavní obsah

Sedm tisíc obětí, sedm tisíc párů bot před Kapitolem. V USA protestují proti volnému prodeji zbraní

Washington
Aktualizováno

Ve Spojených státech sílí vlna protestů proti liberálním zákonům o držení střelných zbraní. Jeden z nich se odehrál na travnaté ploše před Kapitolem. Zastánci zpřísnění pravidel držení zbraní umístili na trávník sedm tisíc párů bot. Každý pár představoval jednoho mladého člověka, který přišel o život střelnou zbraní od roku 2012.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivisté položili u Kapitolu 7000 párů botVideo: Reuters

 
Článek

„Za mnou je sedm tisíc párů bot. Reprezentují sedm tisíc dětských životů, které vyhasly kvůli zbraním od masakru v Connecticutu. Myslím, že Amerika je připravena na to, aby se zpřísnily podmínky pro získávání zbraní. Naše děti o to prosí,“ uvedla Emma Rubyová-Sachsová, zástupkyně ředitele organizace Avaaz, jedné z občanských organizací, které organizují demonstrace.

Rubyová-Sachsová připomněla, že každé ze sedmi tisíc zabitých dětí mohlo žít, pokud by pro získání zbraní existovaly přísnější podmínky.

Diskuse o držení zbraní je v USA velmi bouřlivá. Po masakru na základní škole Sandy Hook v Newtownu v Connecticutu, kde bylo v roce 2012 postříleno 26 lidí, z nichž dvacet byly děti ve věku šest až sedm let, se začalo mluvit o zákazu pušky AR-15, kterou útočník použil, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Studenti v USA demonstrovali za přísnější regulaci prodeje zbraníVideo: Reuters

Tento model byl přitom v USA postaven mimo zákon už v roce 1994. O deset let později ale Kongres nechal zbraň zlegalizovat.

Protesty proti příliš liberálním zákonům o držení střelných zbraní v USA sílí od poloviny letošního února, kdy ve floridském městě Parkland zastřelil 19letý student Nikolas Cruz 17 lidí a dalších 17 zranil. Použil při tom opět pušku AR-15.

Na dalších místech Spojených států vyšli ve středu studenti před budovy škol, aby uctili památku obětí floridského masakru a současně žádali přísnější regulaci zbraní.

Proti jakémukoli zpřísnění se staví vlivná Národní asociace držitelů zbraní (NRA), která řadě republikánů sponzoruje volební kampaně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám