Hlavní obsah

Texaský soudce nechal při výslechu do obžalovaného zavádět elektrošoky

Austin

Odvolací soud ve Spojených státech se zastal muže, jehož nechal soudce během přelíčení v Texasu ohledně údajného zneužívání 15leté dívky třikrát potrestat elektrošoky. Obžalovaný Terry Morris dostal od soudce George Gallaghera 60 let vězení, ústavní soud ale nařídil nový proces.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ, o kterém nyní odvolací soud rozhodoval, se stal v roce 2014. Soudce George Gallagher tehdy vyzval obžalovaného Terryho Morrise, aby řekl, zda se cítí vinen, nebo nevinen. Morris na to odvětil, že má právo se bránit a že na něj podal trestní oznámení, takže by se měl posuzování jeho případu vzdát.

Gallagher mu odpověděl, že se musí soudu podrobit a odpovědět, jinak ho nechá potrestat elektrošokem.

Protože Morris trval na tom, že soudce se musí případu vzdát, nechal Gallagher soudního zřízence trest vykonat. Následně soudce nařídil elektrošoky ještě dvakrát.

50 tisíc voltů

Morris měl na noze během procesu bezpečnostní náramek, který je možné legálně použít v případě, že se souzený pokusí utéct, případně někoho u soudu napadnout. Paralyzující náramek v Morrisově případě vydával napětí 50 tisíc voltů.

Morris ve svém odvolání uvedl, že měl strach se k soudu vrátit, aby nedostal další elektrošoky. Odvolací soud se Morrise zastal a nařídil nový proces, neboť při původním řízení byla porušena jeho ústavní práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám