Hlavní obsah

Bývalí členové Trumpova týmu byli obviněni z daňových a bankovních podvodů

Bývalý šéf volebního týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort a exporadce Rick Gates byli obviněni z dalších trestných činů. Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, rozplétající kauzu údajného ruského ovlivňování amerických voleb, je obvinil mimo jiné z daňového a bankovního podvodu.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Paul Manafort (vlevo) v doprovodu svého právníka Kevina Downinga.

Článek

Oba muži byli u soudu ve státě Virginie obviněni ze 16 případů daňového podvodu, sedmi případů utajení zahraničních účtů a devíti případů daňového podvodu či spiknutí za účelem daňového podvodu.

Manafort s Gatesem se loni dostali do Muellerova hledáčku kvůli stykům s lidmi kolem proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, svrženého v roce 2014. Manafort působil jako jeho poradce a spolu s Gatesem byl obviněn z toho, že se v USA neregistrovali jako „zahraniční agenti” pracující pro cizí politický subjekt, jak jim to zákon ukládá.

Kromě toho jsou obviněni ze spiknutí za účelem praní špinavých peněz, z křivého svědectví a ze zatajení informací o svých zahraničních bankovních účtech. Oba všechna obvinění odmítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám