Hlavní obsah

Zemřela Sonja Baťová

Toronto
Aktualizováno

V noci na úterý zemřela v Torontu vdova po podnikateli Tomáši Baťovi ml. Sonja Baťová. Bylo jí 91 let. Rodinné nadaci ve Zlíně to z Kanady oznámila rodina. „Dostali jsme jen kusou informaci od rodiny,” oznámil ředitel nadace Pavel Velev.

Foto: Profimedia.cz

Soňa Baťová na snímku z roku 2014

Článek

Nadace dala na své internetové stránky krátký životopis a fotografie. Další akce zatím nadace podle Veleva neplánuje.

Sonja Ingrid Baťová se narodila ve Švýcarsku, v Curychu vystudovala architekturu, v roce 1946 se provdala za syna zakladatele obuvnického impéria Tomáše Baťu mladšího, který po válce založil v Torontu obuvnickou firmu Bata Shoe Organization.

Baťová byla ředitelkou Bata Shoe Organization a členkou správních rad několika podniků a vzdělávacích nebo obecně prospěšných institucí, jako například Světového fondu na ochranu přírody. Byla také zakládající předsedkyní Baťova muzea obuvi v Torontu.

Podpora univerzity

Po roce 1989 manželé Baťovi obnovili kontakty se Zlínem. Od začátku například podporovali vznik zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB), která vznikla v roce 2001. Baťová byla také členkou správní rady univerzity. UTB udělila v roce 2012 Baťové čestný doktorát. V roce 2016 například studenti univerzity natočili pro Baťovou k jejím 90. narozeninám dokument o její vášni pro historickou obuv. Tomáš Baťa mladší zemřel v roce 2008 v 93 letech.

Foto: archiv - Jiří Růžička, Právo

Sonja Baťová s manželem Tomášem Baťou ml. na oslavách 1. Máje 2008 ve Zlíně.

"Paní Sonja byla výjimečnou osobností, jejíž jméno a celoživotní dílo jsou ve světě vysoce uznávaným pojmem. Pro naši univerzitu bylo mimořádnou poctou mít tuto dámu ve své správní radě a využívat jejích cenných rad," uvedl rektor UTB Petr Sáha.

V poslední době jednali členové rodiny například o podpoře Památníku Tomáše Bati, který zlínská radnice obnovuje. Rozhodli se například přispět na pořízení letadla do památníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám