Hlavní obsah

Trump chce omezit pravidla pro držení zbraní, žádá zákaz urychlovačů střelby

– Washington

Americký prezident Donald Trump chce v USA zakázat úpravu pušek na automatické zbraně, se kterými lze za minutu vystřelit několik set nábojů. Současně zvažuje navýšení věkového limitu pro koupi zbraní, uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Prezident tím reaguje na krveprolití na floridské střední škole, kde minulou středu devatenáctiletý mladík Nicoals Cruz postřílel 17 lidí a dalších 15 zranil. [celá zpráva]

„Před chvíli jsem podepsal dokument, který žádá generálního prokurátora, aby navrhl zakázat součástky, se kterými lze z legálně držené zbraně vytvořit samopal,” uvedl Trump. Mluvčí Bílého domu zároveň uvedla, že prezident zvažuje zvýšit minimální věkovou hranici pro koupi pušek v USA a zpřísnit systém bezpečnostních prověrek pro kupce zbraní.

Podle agentury Reuters by americký prezident takto obešel Kongres, kde podobný legislativní návrh zatím neprošel, a to navzdory loňskému masakru v Las Vegas, při kterém útočník automatickou puškou zabil 58 lidí.

Přestože nejnovější kroky stále nesplňují požadavky aktivistů bojujících za zpřísnění zákona o držení zbraní, podle agentury Reuters reprezentují jistý posun v postoji prezidenta, který nebyl nakloněn omezení prodeje zbraní, a navíc se netajil podporou Národní asociace držitelů zbraní (NRA), mocné lobbistické organizace, která ho podporovala ve volební kampani.

Marné volání po zpřísnění pravidel

Snahy zavést přísnější pravidla při prodeji střelných zbraní byly dosud v USA marné. V Kongresu se návrh na zpřísnění zákona o držení zbraní objevil několikrát, ale scénář byl pokaždé zhruba stejný – demokraté žádali zpřísnění legislativy, republikáni odkazovali na druhý dodatek. Sněmovna reprezentantů koncem loňského roku naopak uvolnila pravidla pro skryté nošení zbraně napříč státy, které takové držení povolují. [celá zpráva]

Sněmovna reprezentantů v posledních dvou letech navíc pravidla pro nošení zbraní ještě více uvolnila. Zrušila opatření, jež měla zajistit dozor nad tím, aby se ke zbraním nedostávali duševně nemocní, a umožnila, aby ve státech, kde si to přejí, nebylo povinné skryté nošení zbraně.

Také omezení prodeje zbraní zavedené za Billa Clintona vzala za své. Zrušil ho George Bush a lidé si opět mohli kupovat útočné pušky, byť jen v poloautomatické verzi. Mezi ně mimo jiné spadá právě i zbraň AR-15, kterou použil střelec na Floridě stejně jako jiní před ním. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám