Hlavní obsah

Trump se týden po masakru na Floridě setká se školáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Týden po masakru ve floridském Parklandu se americký prezident Donald Trump setká ve Washingtonu se skupinou dětí a učitelů. Podrobnosti o schůzce Bílý dům nezveřejnil, není ani jasné, odkud delegace do hlavního města přijede. Média předpokládají, že debata se bude týkat kontroly prodeje zbraní.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Po střelbě v parklandské střední škole, které padlo za oběť 17 lidí, dal prezident najevo, že může zmírnit své zatím odmítavé stanovisko ke zpřísnění zákonů regulujících prodej střelných zbraní. Prohlásil, že je nakloněn hlubším prověrkám kupujících, zejména jejich případné kriminální minulosti. Na návrhu zákona pracují kongresmani obou parlamentních stran.

Stovka studentů z Parklandu bude dnes za přísnější pravidla obchodu se zbraněmi demonstrovat ve floridském hlavním městě Tallahassee.

Kromě mnoha jiných akcí, jejichž jediným cílem je dosáhnout zpřísnění amerických zbrojních zákonů se bude 24. března konat Pochod za naše životy. Akci už podpořilo mnoho celebrit, například George Clooney s manželkou Amal, Oprah Winfreyová či Steven Spielberg. Dají nejen peníze, ale pochodu se osobně zúčastní.

Americká média jsou ke snahám odpůrců zbrojní lobby skeptická, k razantní změně podle nich nedojde. V Kongresu se návrh na zpřísnění zákona o držení zbraní objevil několikrát, ale scénář byl pokaždé zhruba stejný - demokraté žádali zpřísnění podmínek pro pořizování zbraní, republikáni odkazovali na druhý dodatek americké ústavy, který občanům zaručuje právo ozbrojovat se.

Reklama

Výběr článků

Načítám