Hlavní obsah

Soud zatrhl Trumpovi zrušení programu víz pro mladé přistěhovalce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Plán amerického prezidenta na zrušení programu, který poskytuje víza přistěhovalcům, kteří přišli do USA jako děti se svými rodiči, zablokoval newyorský soudce Nicholas Garaufis. Po lednovém rozhodnutí soudu v San Francisku je to druhý shodný verdikt, uvedla agentura Reuters. Ministerstvo spravedlnosti se proti prvnímu rozhodnutí odvolalo k nejvyššímu soudu.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

Garaufis vyhověl žalobám místní prokuratury či několika imigrantů a nařídil Trumpově vládě, aby pokračovala ve vydávání víz mladým přistěhovalcům. Důvody, kterými ministr spravedlnosti Jeff Sessions vysvětlil chystané zrušení programu DACA, jsou podle soudce nedostatečné.

Sessionsovo ministerstvo tvrdí, že předchozí prezident Barack Obama nezákonně obešel Kongres, když program chránící až 800 tisíc přistěhovalců před deportací zavedl pomocí prezidentského výnosu.

Trump chtěl se zrušením dekretu spojit přijetí nového imigračního zákona, při jehož schvalování by demokraté výměnou za poskytnutí víz mladým přistěhovalcům označovaným pojmem "snílci" podpořili stavbu zdi na hranici s Mexikem či ukončení vízové loterie. Dohoda, o níž tento týden jednají senátoři, však stále není hotova.

Kvůli Trumpovu rozhodnutí zrušit program DACA se na soudy obrátilo hned několik států unie, ale i řada organizací a jednotlivců.

Tento pátek by odvolání ministerstva spravedlnosti měl řešit nejvyšší soud, který se již v případě soudních pří o Trumpův výnos zakazující vydávání víz občanům skupiny většinově muslimských zemí přiklonil na stranu vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám